Здравословни храни за студените дни
Добави към моето меню
С падането на температурите трябва да подготвим организма си за зимните месеци. Един от основните фактори да сме здрави и красиви е храненето. foodpanda подбра няколко храни, които задължително трябва да добавим към трапезата си, за да бъдем в добро физическо и здравословно състояние. Ето кои са те:
Здравословни храни за студените зимни дни
Тиква
Оранжевият плод на есента, който може да се приготви по толкова много начини и съдържа много витамини. Тиквата е вкусна, полезна и диетична. Може да я добавите към супи, салати, гарнитури, яхнии и печена за десерт. Добър източник на омега-3 мастни киселини, както и на витамин А.
Ряпа
Всички кореноплодни зеленчуци са добре дошли на трапезата, особено през студените месеци. Добре е да се научим да включваме в менюто си ряпа, целина, артишок, земна ябълка, цвекло, моркови…Те имат добър кулинарен потенциал и може да ги приготвяте по различни начини. Намират се през цялата зима, съхраняват се лесно и са на добра цена. Ряпата съдържа много витамини А и К, както и фолиева киселина. На най-зимната салата от настъргана ряша, моркови и цвекло, често й казваме и “Салата антигрип”, толкова е полезна.
Нар
Винаги е добре на масата да присъства нещо сочно и червено. Какво по-подходящо от плод, пълен с антиоксиданти. Подходящ е както като десерт, така и като добавка към салата.
Ябълки
Ябълките съдържат диетични фибри и е добре да бъдат включвани често в менюто ни като закуска, в основно ястие, в салата или десерт. Дали изпечени или сурови- консумирайте ги често.
Карфиол
С този зеленчук могат да се приготвят много вкусни рецепти – от крем супа до така модерния “ориз от карфиол” при кето диетата. Незаменим при направата на туршиите, той е и много полезен. Пълен е с витамин С. Като добавка в друго ястие, придава сладък леко орехов аромат и вкус.
Сладки картофи
Съдържат голямо количество желязо. Консумирайте ги на пюре или печени на скара като гарнитура към месо.