Самоковски зелник
Добави към моето меню
Самоковски зелник
рецепта споделена от Мария Георгиева
Ето го и моят самоковски зелник
Продукти
500 г брашно
1 с.л.олио
1 с.л. оцет
1 щипка сол
250-300 мл. хладка вода.
За плънката в средата
300-400 г. задушен спанак
1 връзка зелен лук,
150 г сирене
2 яйца
За плънката в края
300-350 г сирене
2 яйца
1 щипка или на върха на ч.л .сода за хляб
2 -3 с.л. кисело мляко.
Отделно 150 г разтопено масло смесено с малко олио.
Рецепта за самоковски зелник
• Пресяваме брашното и омесваме средно меко тесто с вода, олио, оцет и щипка сол
• Разделяме тестото на 2 малки и 6 по-големи топчета, всяко топче разточваме на кора с диаметър около 10 см. и така готовите кори слепваме по две, като помежду им слагаме по малко олио и притискаме отстрани
• Оставяме ги да почиват 30 мин., след това точим тънки кори.
• Подмазваме тавата с масло и започваме да редим трите големи кори така, че да висят извън тавата по около 10 см., всяка поръсваме с масло, а висящата част и с плънката от сирене и яйца, след това в средата изсипваме спаначената плънка, като я заливаме с малко масло и покриваме с малката кора, след това започваме на навиваме навътре висящите крайща.
• Намазваме зелника с кисело мляко и печем на 180-200 градуса за около 30-35 мин.
Да ви е сладко!