Последни Рецепти
Последни Статии

Агнешко със зелен лук и пресни картофки

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Агнешко със зелен лук и пресни картофки
рецепта за гергьовденски деликатес, пригответе агнешкото тази година за Великден с много зелен лук, подправки и пресен джоджен, те направо омагьосват агнешкото

Агнешко по селски с много зеленина

Две връзки зелен лук и по една връзка пресен джоджен и девесил се нарязват на ситно. Разстилат се в дълбока тава.

Оформените от агнешки бут порции се потапят в смес от равни части олио, сол, черен и червен пипер.
Мръвките се подреждат върху зеленчуците.
Всичко се покрива с дебели листа от лобода (спанак, лопуш, лапад)

Заливат се с вода, колкото да се покрият. Тавата се покрива плътно с алуминиево фолио и се слага във фурната. Пече се два часа на умерена температура.

Агнешко със зелен лук и пресни картофки
Най-вкусната и лесна рецепта за приготвяне на агнешко за Великден, бързо, лесно и вкусно агнешко за Великденската трапеза

2- 2,5 кг. агнешко месо
4 – 5 връзки зелен лук
1 връзка магданоз
1 ч.ч. червено вино (такова каквото ще сложим на трапезата)
черен пипер на вкус
1 ч.л. червен пипер
2 с.л. брашно
1 ч.л. чубрица
1 кг. пресни картофки
много джоджен (в Истамбул украсяват ястията с клонки джоджен и лимон)
1 ч.ч. вода

Агнешкото се почиства и измива добре, осолява се леко. С ножа се правят разрези, така приготвените порционни парчета се.
От червения пипер, брашното, чубрицата и водата приготвяме марината, в която потапяме парчетата агнешко месо и ги подреждаме в тава.

Заливаме с виното и останалата марината. Завиваме тавата с алуминиево фолио и печем около 2 часа на 200 градуса.

Пролетните картофки измиваме хубаво с вода, по-големите нарязваме и прибавяме в тавата с месото. Печем без фолио.

Нарязваме пресния лук и магданоз и прибавяме в тавата при месото, всичко се разбърква добре. Запича се за около минутка две и сервираме.

Идея: Това ястие става чудесно в камина.
Ако ви се намира шепа градинска зеленина – спанак, лопуш, коприва, лапад – добавете към ястието заедно със зеления лук.
Виното задължително трябва да е такова, каквото ще сложите на трапезата, така изисква винената кулинария, малко вино, но добро вино е идеалната подправка.

22.11.2006

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized