Агнешко ризото
Добави към моето меню
Агнешко ризото
рецепта, както повелява традицията за празника – от агнешкото дробене да се приготви гарнитура за печеното агнешко по сборджийски. Ако попитате бабите в Търновския край така ще ви кажат.
300 гр агнешки дреболии (чревца, черен и бял дроб)
2-3 с.л. олио
1 връзка зелен лук или 1 глава кромид лук
1/2 връзка магданоз
2-3 стръка джоджен
черен пипер на вкус
200 гр ориз
* Най-трудоемката част е да се приготвят чревцата за готвене. Избирате си една пръчица с дължина около 30 см и толкова дебела, че да можете да обърнете с нея чревцата. Тогава се натриват хубаво със сол и се измиват обилно с вода.
* Белия и черен дроб също се измива обилно с вода.
* Измитите чревца и дроб се слагат в тенджера с вода и се сваряват. На няколко пъти се отстранява пяната.
* Когато са сварени се оставят да истинат и се нарязват (с ножица) на парченца.
* В тавичка се нарязва на ситно кромид лука (ако се приготвя със зелен лук се прибавя почти на края, нарязан на ситно) и се добавя дробенето, измития ориз и се подправя с черен пипер (и сол) на вкус. Долива се 800 мл вода или бульон.
* Пече се във фурна до готовност.
* Ризотото се поднася поръсено с нарязан на ситно магданоз и джоджен.
Ако разполагате и с булото на агнето можете да приготвите следните 2 специалитета:
Печен Агнешки дроб в було
* Черния дроб се нарязва на по-големи парчета и се загъва в було.
* Подправя се на вкус с черен пипер и се пече на барбекю.
Много ефектно ястие се получава.
Сарма кебап от агнешки дреболии
* Приготвените по горе описания агнешки дреболии са сварени и сега само се запържват леко в олио.
* Изцеждат се от мазнината и се разбъркват с нарязан на ситно зелен лук, магданоз и джоджен. Овкусява се с червен и черен пипер и сол на вкус.
* Ароматното дробене се разпределя върху предварително нарязано на парчета було. Загъват се сарми.
* Подредете в тавичка и залейте с 1 ч.ч. вода или бульон.
* Запечете до готовност в предварително загрята фурна.
Можете да поднесете със зелена салата
или да приготвите застройка от 2 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца и 2 с.л. брашно.
* Заливате сарма-кебап и запичате на силна фурна до зачервяване и поднесете.