Баклава : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Баклава

Добавено в Десерти, Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

Баклава

1 пакет кори за баница
400 г орехови ядки
1 пакетче чисто масло (125гр)
1 пакетче канела на прах
5 бр. зърна от карамфил (по желание)
за захарния сироп
250 мл вода
750 гр захар
2 праха ванилия
1/2 ч.л. лимонтозу

Корите се разделят на три равни части. Върху всяка част, без да се отделят корите, се ръси смес от орехови ядки, канела и смлян карамфил. После те се навиват на стегнато руло. Нарязват се на кръгли парчета, дебели 1,5-2 см. Парчетата се нареждат легaнали така, че да се вижда плънката.

Кръгчетата се подреждат плътно едно до друго в тава и се заливат с врящо масло или маргарин. Баклавата се пече в умерена фурна (180 градуса) до златисто.

След като изстине, се залива със сироп, приготвен от захарта, водта лимонена киселина, който ври 15 мин. Залятата баклава стои един час, след което се изважда парче от тавата и се отцежда излишният сироп.

Сиропът се вари 5 мин и с него отново се залива баклавата (така тя придобива блясък).

Поднася се на другия ден.

Идея: Към сместа от орехи и канела, може да се прибави смес от две разбири яйца с 4 с.л. брашно.

У дома приготвяме баклава само на Нова Година – такава е традицията, защото е много сладка и калорична, не че не е вкусна, опасно вкусна е дори:)

Рецепта за домашна баклава – охлювчета

1 ч.ч. прясно мляко
3 яйца
мая, колкото локум, 1 пакетче
щипка сол и захар
брашно, колкото поеме за меко тесто, като за баница
олио и масло
счукани орехи (количество пожелание, поне 2 ч.ч.)

за заливката
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
1 лимон

Замесва се тесто като за баница, средно меко. Разделя се на три топки. Разточват се три кори, не съвсем тънки. Намазва се едната кора с масло, поръсва се с орехи.
Поставя се върху нея втората кора, която също се намазва и поръсва.
Третата кора по същия начин.
Навиват се на руло, което се реже на кръгчета широки 1 см./охлюви/. Нареждат са в тава легнали с разстояние между тях. Оставят се да втасат, след което се пекат на умерена температура до порозовяване.

Съвсем изстинала баклавата се залива със горещ сироп от равни части вода и захар и сока и настърганата кора на лимона.

Баклава
рецепта от Турската кухня, тя е като национален специалитет
след изкушенията на арабските сладкари, които направиха магазинчета и по софийските улици е трудно да се мине и да се продължи. Има само един проблем – опасно сладки са

1 пакет фини кори за баница
250 г масло
1кг орехи – нарязани на ситно
600 г захар
125 г мед
кората на един портокал
3 парчета карамфил
3 супени лъжици канела
2 супени лъжици розова вода

Разтопете маслото и намажете дъното на голяма продълговата тава.

Сложете една кора и я намажете с масло. Наредете общо 9 кори, като всяка мажете с масло.

Смесете нарязаните ядки, 1/2 чаша захар и канела на прах. Поръсете тънък слой от тази смес върху подредените кори и покрийте с 3 кори, всяка намазана с масло.

Редувайте по този начин плънка и кори, докато изчерпите плънката. Накрая завършвате с кори. Маркирайте с нож порциите на ромбове. Най-отгоре намажете с още масло и навлажнете с малко вода.

Печете във фурна 75 минути на 160 градуси да тъмно златисто.

През това време пригответе сиропа. Разбърквайте останалата захар (500г) с портокаловата кора, карамфила, и сипете 400мл вода. Сложете да се вари на слаб огън. След като сиропа ври 15 минути, извадете подправките и портокаловата кора, прибавете меда и розовата вода и разбъркайте много добре.

Оставете го да изстине. Полейте баклавата със сиропа и я оставете да престои цяла нощ, но не в хладилник.

Нарежете баклавата на ромбове и сервирайте с кафе.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

  1. 1
    dida // January 4th, 2007 at 1:31 pm

    mnogo dobre!