Последни Рецепти
Последни Статии

Белгийска кухня

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Виртуози от Белгия готвят в София

Виртуози от Брюксел идват през уикенда в София. Топготвачите гастролират за фестивала на белгийската кухня в ресторант “Сезони” на хотел “Хилтън”. Те ще демонстрират какво е общото между мидите, пържените картофи, фламандската говежда яхния, цикорията, гофретите, коледните бисквити и пралините. И то изтънченото изкуство на кулинарията. Дидие Винди и Емануел Рей ще представят изкушения от сърцето на Европа. Ще предлагат крокети със скариди, аспержи по фламандски, лучена супа със “Стела Артоа” и кротони със сирене, яйца с мус от сьомга, мидена салата, белгийска шунка с пъпеш, целина с ябълки и стафиди, доматено фондю, шоколадов мус “Калебо”, “Маркиза” с тъмен шоколад.
Специалните менюта и неделният брънч са най-вече за познавачите, но и аматьорите могат да се пробват, шегуват се домакините. Фестивалът се провежда под патронажа на белгийското посолство в България съвместно с дамите и господата от клуба на бизнесмени в София и Люксембург.

Белгийска кухня
С фламандско угощение

и в ада няма страшно

гласи стара поговорка. В страната на 7000-те вида лалета, вятърните мелници и дървените обувки има няколко вида сирене, но пък какви! Без тумбестото “Едам” – червено отвън и златисто отвътре, и изкусителната “Гауда” не минава нито една трапеза или сандвич. Но пък хотпотът, националното холандско ястие, остава без дъх и най-върлия мръвкар.

За 4-6 порции са необходими 750 г крехко месо за супа, 6 зърна черен пипер, 2-3 дафинови листа, 750 г картофи и толкова моркови, 500 г лук, ситно нарязан магданоз, 2-3 с.л. масло, малко сол. Месото и подправките се варят на тих огън до сваряване.
След това бульонът се излива върху нарязаните на малки кубчета моркови. Когато поомекнат, към тях се прибавят нарязаните картофи и лукът. След като бульонът изври, зеленчуците се пасират. Сервират се като пюре, залети с малко масло. Върху него се нареждат филийките месо и се поръсва обилно с магданоз.

Какво е националното ястие в Белгия, има спор. Според едни това са бъбреци с плодове от хвойна и карета, приготвени с бира. Според други – оризова каша, поръсена с карамелизирана захар. Чужденецът се отличава с това, че ръси отгоре бяла захар. Трети отсичат – змиорка с миди, салата от цикория.

Белгийска смес за вафли( Belgian Waffle Mix)
Продукти:
1 пакетче суха мая
2 чаена чаша хладко мляко
4 големи яйца, отделно белтъците и жълтъците
1 чаена лъжичка течна ванилия
2 1/2 чаени чаши брашно
1/2 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица захар
1/2 чаена чаша разтопено краве масло или маргарин за печива с дъх на краве масло
Приготвяне:
Разтворете маята в хладкото мляко.
Разбийте жълтъците и ги добавете към разтворената мая.
Добавете ванилията.
Пресейте заедно брашното, солта и захарта.
Прибавете ги към маята с жълтъците.
Добавете разтопеното краве масло и разбъркайте добре.
Разбийте белтъците докато се втвърдят и ги добавете внимателно към сместа.
Оставете готовата смес да “почине” 45 минути на топло.
Изпозвайте сместа според указанията на производителя на гофретника.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized