Брюкселско зеле : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Брюкселско зеле

Добавено в Зеленчуци

Добави към моето меню

Брюкселско зеле

Кръстено е на столицата на Белгия, където се предполага, че са започнали да го отглеждат за първи път. Представлява малки зелки и принадлежи към семейството на зелето. Брюкселското зеле влиза в основния състав на европейските кухни поради високото наличие на витамин С. От него се приготвят супи, гарнитури, предястия, сосове, салати.

zele-brukselsko

Как да избираме брюкселско зеле?
Търсете твърди, компактни зелки с ярък зелен цвят.

Как да сухраняваме брюкселско зеле?
До момента на използването им зелчетата се държат на стеблото – така по-добре се запазват. Съхранявайте в хладилник до 5 дни, в не плътно затворен найлонов плик.
При употреба се измиват много добре и не се отрязват много късо, защото лесно се разпиляват, листенцата се разкъсват и ястието добива лош вид.

Какво да приготвим с брюкселско зеле
* Отстранете всички пожълтели или повяхнали листа, подрежете краищата на стеблата.
* С помощта на малко остро ножче направете срез във форма “X” в основата, за да се свари и сърцевината на зелките.
* Приготвяйте ги варени, в микровълнова фурна или на пара.
* Поръсете сварените зелки с лимонов сок и индийско орехче или сотирайте в зехтин с няколко скилидки чесън.
* Овкусете с горчица и копър.
* През есента комбинирайте брюкселско зеле с печени кестени
* Използвайте в супи и яхнии.
* При задушаване трябва да се внимава да не се разкъсат зелчетата.
* При варене брюкселското зеле увеличава обема си.

Хранителна информация за брюкселско зеле
* По своята биологична стойност брюкселското зеле се нарежда на едно от първите места сред храните от растителен произход.
* Съдържа 152 до 247мг % витамин С, който се намира в много стабилна форма и не се разрушава при съхраняването му.
* С ниско съдържание на мазнини и калории
* С много ниско съдържание на натрий и без холестерол
* Съдържа още витамини В2, РР, каротин
* Добър източник на растителни влакна и фолиева киселина
* Поради съдържанието на значително количество желязо е подходяща храна при малокръвие.

Любими рецепти с брюкселско зеле:

Брюкселско зеле с масло
Рецепта за чудесна гарнитура, а защо не и за самостоятелно ястие
1 кг брюкселско зеле
100г прясно масло
1 лимон
1/2 връзка магданоз
сол на вкус

Сварявате в гореща подсолена вода изчистените и измити зелчета. Варите до омекване. Можете да ги сварите и на пара сбайби морковчета.
Отцеждате и ги нареждате в чиния.

Заливате с разтопеното масло, размесено с дребно нарязан магданоз и сока от един лимон.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории