Последни Рецепти
Последни Статии

Целина

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Целина, не е само подправка
Apium graveolens L.

Миризливата целина е почитана още от древните египтяни, елини и римляни. В кулинарията се използват корените, листата и семената и. Срещат се много подвидове и сортове, кореноплодни растения, които силно развити корени; растения, развиващи надземна част, главно стъбло и дръжки; и трета група – салатени, имащи едри, силно ароматни, къдрави листа. Коренът е богат на минерални вещества и белтъчини, листата изобилстват на витамини – А, С, в, РР.
Корените и листата са основна съставка на зеленчуковите супи и месните бульони.
celery root
корен целина – вкусен и в туршия и паниран

Зелените изсушени листа подобряват вкуса на маринатите и месните ястия.
celery
Зелената част на целината може да бъде и нещо повече от подправка, много полезен е и сока от целина

Семената, стрити със сол, се използват, ако е нужно с малко подправка да се постигне интензивен вкус. Те се смесват с горчица и черен пипер.
Целината е добра подправка за безсолни диетични ястия, защото подпомага отделянето на хлориди от организма.

Целината се комбинира с риган, мащерка, лук, чесън. За да не почернява коренът й, след като се нареже, се поръсва с лимонов сок или оцет.
Корените на целина са естествено хрупкави заради високото си съдържание на вода. Поради това са и много ниско калорични, т.е. целината е много подходяща за нашата диета.

Как да избираме целина
Отделните “ребра” на целината трябва да са твърди и хрупкави, а листата – зелени и свежи.

Как да използваме целина
* Отстранете листата. Използвайте ги като подправка при приготвянето на домашен хляб, супи и яхнии.
* Яжте целината сурова, варете я в бульон или я добавяйте към супи и салати.
* Целината е чудесна подправка за ястия от картофи и много други.
* Нарязаният кореноплод бързо почернява. За да се избегне това, той се пръска с лимонов сок, оцет или разтвор от лимонена киселина.
* За мен целината е задължителна, основна част на туршията, без целина не става добра туршия

Хранителна информация за целина
* Не съдържа мазнини и холестерол;
* С много ниско съдържание на натрий;
* Целината е ниско калорична;
* Добър източник на витамин С.

Сок от целина
Приема се по 1-2 чаени лъжички прясно изцеден сок от свежи корени 3 пъти дневно, половин час преди ядене. Препоръчва се при безапетитие и за подобряване на храносмилането.
Сокът от целина се прилага широко във фитотерапията. Препоръчва се при висока умствена и физическа преумора да се вземат по 1-2 супена лъжица преди ядене.
Сок с мед се приема при заболяване на ставите, подагра, ревматизъм, дерматит, запек.
Сокът добре се съчетава с други сокове: например от моркови и цвекло в пропорция 5:8:3, от ябълки и с кисело мляко – 1:1:4. На чаша от подобен коктейл се добавя лъжичка мед и се пие по 1 супена лъжица 3 пъти дневно.

При консумиране на целина и лечение с нея да се има предвид, че приемана в по-големи дози или по-продължително време, тя дразни лигавицата на стомаха и червата. Целината не се препоръчва при камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур.

25.10.2005

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized