Ориз с яйца по китайски
Добави към моето меню
Ориз с яйца по китайски
Ориз, запържен с яйца, грах и зелен лук – това е класическа рецепта. Вариации на тази рецепта знаят и харесват дори тези, които никога не са пробвали китайска храна.
150 гр (1 ч.ч.) ориз
3 яйца
2 с.л. олио
2 – 3 скилидки чесън
2 стръка зелен лук
125 гр сварен грах (от консерва или замразен)
1 с.л. светъл соев сос
зелен лук и магданоз за украса
Сварете ориз около 10 – 12 мин, докато стане почти готов, но не и до пълна мекост. Отцедете ориз и го измийте със студена вода. Отново отцедете ориза.
В купа разбийте яйцата и ги поставете на слаб огън, разбърквайте докато леко се втвърят.
В тиган уок налейте олиото и загрейте до пушек. След това добавете нарязания на ситно чесън и зелен лук, разбъркайте и добавете граха. След 2 минути добавете ориза и разбъркайте.
Добавете яйцата, соевия сос и сол на вкус.
Разпределете по чинии и поднесете ориза топъл, украсен с листа зелен лук и магданоз.