Последни Рецепти
Последни Статии

Коледен щолен

Добавено в Десерти, Немска кухня, Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

Коледен щолен
традиционен немски коледен сладкиш. Опиатйте да го направите сами и се насладете, много добре се съчетава с мляко

Продукти
150 г орехи
50 г бадеми
50 г червени боровинки
200 г стафиди
50 г ананас
100 г папая
100 г манго
700 г брашно, още малко за доомесване
150 г краве масло
1 пакетче мая
100 г захар
4 с.л. мед

За глазура – 50 г краве масло
За поръсване – 50 г пудра захар

Рецепта за коледен щолен
Правя щолен от години, но за първи път го правя като спазвам точно рецепта и пропорция.
досега винаги съм намалявала количество захар, масло, не съм го посипвала с пудра захар, защото след това ще трябва да изтупвам всяко парче от захарта, ще кажат, че вкуса е „захарен“, а не това което е – много сушени плодове и ядки, свързани в едно от дъхаво тесто. Дори първата публикация тук не се казва щолен , а фруктов хляб.
И така представям ви нашия коледен щолен. Предтсавете си 700 г ядки и сушени плодове, 50 мл ром, мед и 700 г брашно, 250 г краве масло и това нещо е комбинация от аромати и вкусове.
Рецепта за Коледен щолен
• Стафидите се заливат с уиски (ром) и се оставят за около 2 часа в голяма купа
• Добавят се сушените плодове, едрите нарязани на малки кубчета, нарезаните на силно ядки и се разбъркват
• Маята се слага с топлото мляко, 1 с.л. захар и 4-5 с.л. брашно да шупне, около 10-15 мин
• След което се добавя към пресятото брашно
• Добавят се ядките и настърганата лимонова и портокалова кора и се замесва тесто. Заради многото сушени плодове и ядки се меси трудно (не е като пита) и се добавя малко по малко кравето масло. Ако трябва се добавя още малко брашно
• Тестото се загъва с мека кърпа за около 2 часа за да втаса
• Разделя се на две топки
• Всяка топка се оформя в правоъгълна форма и се завива, като руло. Това се прави защото в оригиналната рецепта се слага марципан – приготвя се от 100 г бадемово брашно, 100 г пудра захар и белтък – но аз не го слагам, предпочитаме да хапваме бадемите сурови)
• В тава застлана с хартия за печене се слагат рулата и се пекат на средна фурна на 190 градуса, около 45-50 мин, до готовност. Във фурната се слага на дъното и малка тава с вода, това се прави за да не стане дебела кората на щолена
• Когато щолените са изпечени се отваря фурната и се дръпва скарата напред докато изстинат
• Още леко топли се намазват с кравето масло, а след час се поръсват и с пудра захар, поръсва се през цедка за да стане равномерно (направих го и сега ще трябва да изтупвам всяко парче при поднасянето от пудрата захар, но тя символизира бебешките пелени)
• Съхранява се загънат в домакинско фолио, на хладно
• Реже се от средата, срязвате през средата и отрязвате от двете страни филийки, след което ги доближавате парчетата и завивате отново с фолио. Така може да издържи до две седмици

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории