Последни Рецепти
Последни Статии

Дърпана вита баница

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Дърпана вита баница
рецепта за дърпана баница, така както се научих да я правя – една от любимите закуски събота сутрин

за тестото:
500 г брашно
щипка сол
1 с.л. оцет
2 с.л. олио

за плънката има различни варианти
плънка от гъби
350 г гъби
черен пипер и копър на вкус

плънка от сирене и яйца
250 гр сирене
2 яйца

плънка за вълча баница
200 гр кашкавал
200 гр шунка
чубрица на вкус

за сместа формиране:
100 г маргза арин
1 яйце
олио за намазване

Брашното се пресява, добавя се солта и постепенно се налива 300 мл хладка вода, олиото и оцета. Замесва се гладко тесто и се оформя на фитил, който се разделя на четири части.

Върху сух плот от тестото се оформят топки. Оставят се да се отпуснат за 10 минути върху намазнена повърхност и се намазват с олио, за да не хванат коричка. (ако имате свинска мас ползвайте я, леко затоплена)

Разстилат се на ръка и две по две се поставят една върху друга, като между тях се слага малко маргарин. Отново се притискат с длан, за да се изтънят максимално. Намазват се с олио и се оставят да се отпуснат за 30 минути.

Приготвя се избрания пълнеж. Олиото и маргаринът се смесват в отделна купа и се бъркат, докато се получи хомогенна смес, подобна на каша.

Плотът се намазнява добре с олио, взима се едната двойка диск и се разточва с точилка от центъра към края. След това се взима с две ръце и започва да се върти, като целта е да разточи максимално тънък лист, през който да прозира плотът.

Листът се слага върху намазнения плот и краищата се придърпват, така че да се получи правоъгълна форма.
Листът се поръсва със сместа за формиране, прегъва се от двете страни и по средата се слага пълнежът. Навива се на тънка кора, така че се получи дълго руло, като затворената част да остане отдолу.

Тавата се намазнява и рулото се навива в нея на охлюв. Яйцето се разбива и с него се намазва баницата, а накрая се нанася и сместа за формиране. Оставя се да се отпусне около 10 минути, след което се пече 30 минути в предварително загрята до температура 220 градуса фурна.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized