Последни Рецепти
Последни Статии

причини за наднорменото тегло

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Недоспиването е основна причина за наднорменото тегло

Неправилното хранене и заседналия начин на живот не са единствената причина за епидемията от затлъстяване

На взаимовръзката между редовното недоспиване и наднорменото тегло вече са посветени много изследвания. Повишеният апетит, развиващ се при нарушения и недостиг на сън, е свързан с хормоналния дисбаланс и потребността да се компенсира недостига на енергия за сметка на храненето. Според данните, през последните години средната продължителност на съня в САЩ се е съкратила от 9 на 7 часа в денонощие.

На второ място стои негативното влияние на някои изкуствени вещества, съпътстващи съвременното всекидневие – т.н. ендокринни дизраптори – химически съединения, влизащи в състава на пластмасата и пестицидите. Тези вещества нарушават работата на ендокринната система, регулираща обмяната на веществата, което може да доведе до натрупването на мастни отлагания.

Друга причина, водеща до затлъстяване, колкото и да е странна, според специалистите, е широкото разпространение на климатиците. В условията на комфортна температура намалява изразходването на калориите, които изгарят при отделянето на пот или при треперене от студ.

Сред другите фактори, посочени в изследването, са масовото отказване на цигарите (никотинът потиска апетита), страничните действия на някои лекарствени средства, нарастването на броя на жените, раждащи в по-късна възраст, избирателното формиране на семейни двойки, при които пълните хора си избират също пълни партньори, в резултат на което се раждат деца, генетично предразположени към затлъстяване.

И когато добавиме стреса, постоянния стрес и напрежение в който живеем, несигурността и есенната депресия, която исва съсм смяната на времето и липсата на слънчева светлина трябва воля и желание за да не дебелеем, да не се отпускаме и успокяваме с ненужни сладкиши, вафли и бонбони и нездравословна храна

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории