Последни Рецепти
Последни Статии

Електронните цигари не са безопасни

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

Електронните цигари не са безопасни
Виждали ли сте хора, които носят на врата си закачена електронна цигара? Виждали ли сте хора, които пушат електронна цигара в градския транспорт, в книжарница (наблюдавах как един господин докато разглеждаше книга я извади и се зачете)… ако попитате такива хора, защо го правят, все пак има места на които не е прието да се пуши те ще започнат да ви обясняват, че така им излиза по-евтино, по-здравословно и че пушели по-малко. Въпросът е безобидни ли са електронните цигари или може да доведат и до други последствия?

el cigari

Това е изследване на немски учени, което показва, че популярните и считани за безопасни електронни цигари са вредни.

По думите на директора на Федералния център по медицина в Кьолн д-р Елизабет Пот – пропилен гликол (течността в електронните цигари съдържа Пропилен гликол (PG), зеленчуков глицерин (VG) и полиетилен гликол (PEG) – разтворими във вода течности, вискозни, използвани в електронната цигара течности, за да доставят никотин или аромати.) който се използва в електронните цигари за да се изпари никотина предизвиква остро раздразнение на дихателните пътища.

Картриджът за цигарите съдържа канцоригени като нитрозамин и други опасни вещества.
С мнението на немските учени са съгласни и експерти от Управление на контрола на лекарствата и хранителните продукти в САЩ.
Проведено от тях изследване също установява наличие на вредни вещества в електронните цигари. Освен това, към днешна дата те не се класифицират като медицински средства, поради което тяхното контролиране като заменител на никотина не е възможно.
Но и това не е всичко – нагревателният елемент, поставен в електронната цигара превръща течността, съдържаща никотин в пари (пушек), който след това пушещият вдъхва в дробовете си.
В проучване от края на 2012 г представен от италианското министерство на здравеопазването, се казва, че електронните цигари не трябва да се използват от млади хора, тъй като внасят никотин в тялото и могат да ги накарат да пропушат истински цигари.
Роберта Пачифичи, директор на Обсерваторията за пушене, алкохол и употреба на наркотици към Националния здравен институт в Италия, която е изготвила доклада, казва, че не е убедена в пълната безопасност на електронните цигари.
“Трябва да имаме предпазлив подход към този продукт, тъй като знаем малко за ползата му за спиране на пушенето и за токсичността му”,
Известно е, че използването на електронни цигари вече е забранено в някои щатове на САЩ, Литва, Турция, Норвегия, Уругвай, Австралия, Бразилия…

Какво е положението с електронните цигари в България?
„Едва ли в Европа ще се забрани продажбата на електронни цигари, но е вероятно те да бъдат класифицирани като “медицинско изделие“. Ако това стане, всеки производител трябва да получи разрешение да продава продукта си, ще има регламент и контрол, което щяло да е от полза за потребителите. Трябва да се регламентира съдържанието на никотин в течностите за заместителите на традиционните цигари.“ Цитат на главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев

Използвани публикации в Daily Mail и Дневник

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории