Последни Рецепти
Последни Статии

храната, като енергия

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Храната е основен източник на енергия за нашето тяло
трябва само да се научим да чуваме гласа на нашето тяло, за да разберем от какво има нужда, за да му го дадем в правилния момент и точното количество

В периодите на голямо натоварване, физическо или психическо, ни е необходиса такава храна, която да ни зареди с енергия и да ни накара да се чустваме по-бодри и да повдигне настроението ни. Защото стреса, негативните мисли и хроничната умора отслабват имунната ни система и правят тялото ни по-податливо на заболяване.

Когато говорим за
режим на хранене,
трябва да знаем, че колкото по-малко време отделяме за храненето, толкова по-внимателни трябва да бъдем в избора на храната.
Коя храна е най-добра за нас, ние знаем много добре, защото нашият организъм е най-добрия съветник. Често се случва в напрегнати минути да се разнообразиш с нещо, няма време и ръката сама се протяга към сладка, пакета с бисквити или чаша кафе. Какво оправдава тази реакция?
След няколко глътки от кафето или сладкиша грижите и огорченията преминават на заден план.

Последните изследвания показват, че всички видове въглехидрати (кифлички, бисквити, шоколад) притежават успокояващо действие. Те повишават нивото на инсулина, който подтиква мозъка да изработва повече серотонин – веществото, известно със своите успокояващи свойства.
А кафето пък безспорно бързо ни привежда тялото в готовност да понесе повече натоварване.

Познатата максима – всичко в природата е полезно, когато е с мярка, и всичко е отровно, ако се предозира. – е вярна.

Прекомерното количество кафе може да предизвика прекомерна възбуда и раздразнителност.

От друга страна не трябва да ставаме маниаци на тема правилно хранене, да четем все нови и нови книги по тази тема, защото тези книги ни предлагат много често (комерсиалната) гледна точка на даден автор.

А правилата са прости – просто трябва да се научим да чуваме сигналите на нашето тяло.
Яжте, това, което ви се иска да ядете, но в малки количества и се хранете поне 4 пъти на ден.
Включвайте в менюто си храни, които съдържат калций, който намалява нервозността и раздразнението, подобрява общото здравословно състояние.
Закуската или обядът трябва да са богати на калций, т.е в тях е добре да присъстват млечни продукти.
Млечните продукти могат да бъдат заменяни с броколи или ряпа, които са богати на калций.

Освен с шоколад, настроението може да се повдигне и с банани, червени чушки или патладжан.
Царевицата е богата на селен, който храни нервната система и нормализира обмяната на веществата.
Включвайте в своето меню орехи, бадеми, лешници и сушени плодове – те са полезни и много по-добър вариант от сладкишите и бърз източник на енергия.

Колкото повече работите, толкова повече течности трябва да консумирате.
Водата е много по-полезна от напитките, съдържащи кофеин.
Когато спортуваме, когато се движим активно ние ожадняваме. Когато сме заети с мисловна дейност отново организмът ни има нужда от вода, но потискаме нашата жажда и заменяме водата с кафе.
Водата намалява количеството натрий в организма, който забавя изхвърлянето на вредните вещества. Чаша вода може да бъде поднесена и по интересен начин с няколко капки лимонов сок, кръгче портокал или листа мента. Може да поднесен водата и с кубчета лед.

Можете да заменяте едно от кафетата през деня с какаоЧашата топло какао помага за по-доброто ни настроение, защото съдържа магнезий, също така изглажда кожата на лицето, успокоява и отпуска мускулите.

Билковият чай е безспорен лидер сред напитките. Билките зареждат с енергия и освобождават от лошото настроение. Аромата на билковия чай дава топлина и спокойствие, ако си позволим да го усетим. Билковият чай може да бъде различне от били, които сме брали сами, от пакетче, чай мате или специална подборка от магазинчето за чай. Поднесен с мед и парченце лимон, билковият чай действа успокоително.

Подправките също са важни. Черният пипер, лук, чесън, горчица, хрян, чили, люти чушки, каенски пипер са залог за бодрост и енергия. Те убиват вредните микроби и така предпазват от болести. Както с всичко и с подправките трябва да бъдем внимателни, коя подправка с коя подправка се съчетава и как ще променят вкуса на ястието. И да помним правилото, че ако прекалим с подправките можем да развалим и най-добрата рецепта.

Вечер, особено през зимата, когато е студено, чаша алкохол (червено вино, уиски, коняк и или хубава домашна ракия) може да ни зареди с енергия.

И така правилото е просто и може да се следва. Ако даваме на нашето тяло храната от която се нуждае, когато трябва, в достатъчното количество, ние ще се чустваме добра в нашето тяло и заредени с енергия. И да не забравяме позитивното мислене.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized