Последни Рецепти
Последни Статии

Гювеч със зеленчуци

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Гювеч със зеленчуци
рецепта класика от българската кухня – приготвяна многократно. Богатство от вкусове и цвят

1 глава кромид лук
2 моркова
2 домата
5-6 картофа
100 гр зелен фасул
100 гр грах (замразен)
1 патладжан
4-5 чушки
1-2 тиквички
черен пипер на вкус
щипка чубрица
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. олио
4-5 стръка магданоз за поръсване

* Патладжанът се нарязва на кубчета и се залива със студена вода за да си пусне горчивия вкус;
* Морковите, чушките, тиквичките, зеленият боб и картофите се почистват и се наязват на парчета. Доматите се нарязват на ситно;
* В тенджера се слага олиото да заври. Добавя се кромид лука да се задуши. Добавя се червения пипер и се разбърква;
* Налива се 200 мл вода и се добавят зеленчуците. Когато ястието заври се овкусява с черен пипер и чубрица. Може да се остави да ври на тих огън до готовност на зеленчуците, тогава към края се добавят нарязаните на ситно домати и грах;
* Може да се запече във фурната. Гювечът се прехвърля в тава или в глинен гювеч и се слага да се пече в студена фурна на 190 градуса. Доматите и граха се добавят на края. Единият от доматите може да се нареже на тънки филийки и да се нареди вурху ястието. Може да се включи последните 2-3 мин на грил функция;
* Поднася се поръсен със ситно нарязан магданоз.

Много добре се съчетава със сирене, маслини. Запечен на фурна гювеч със зеленчуци може да се поднесе като харнитура към печено месо.

Гювеч със зеленчуци (зимен вариант)
1 буркан гювеч
1 глава кромид лук
2 моркова
5-6 картофа
100 гр грах (замразен)
черен пипер на вкус
щипка чубрица
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. олио
4-5 стръка магданоз за поръсване

* Кромид лука и моркова се нанарязват на ситно;
* В голям тиган се загрява 1 с.л. олио и се добавя кромид лука и морковите и се задушават;
* Добавят се картофите, нарязани на кубчета или по-дебели филии и се налива 1 ч.ч. вода;
* Когато картофите са почти сварени (омекнали) се добавя буркан гювеч и граха. Разбърква се. Овкусява се с черен пипер и чубрица;
* Ястието се прехвърля в тавичка и се изпича до готовност.

Зеленчуците са по избор, както е казал Мечо Пух “колкото повече толкова по-добре” затова в гювеча можете да сложите много зеленчуци, тези които имате и тези, които харесвате. Аз самата не харесвам бамя в гювеча, но свекърва ми смята, че без бамя не става. Децата ми не харесват зелен боб, но предпочитат картофи и грах. Така, че импровизирайте.
Основното предимство на гювеча със зеленчуци е, че е лека храна, която можем да проготвяме когато сме на диета. Приготвя се, пече се на ниска температура, което запазва витамините и минералите.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized