Последни Рецепти
Последни Статии

Славянски гювеч

Добавено в Българска кухня, Ястия със свинско

Добави към моето меню

Славянски гювеч
рецепта класика – ориз, много зеленчуци и месо – вкусно е, ястие за всеки вкус, за всеки дом

500 гр свински бут
2 глави кромид лук
2 домата
4-5 пиперки – червени и зелени
1 ч.ч. ориз
2 моркова
1 ч.л. червен пипер
щипка чубрица
черен пипер на вкус
2 с.л. олио
1 ч.ч. маслини

4-5 стръка магданоз за поръсване

* Месото се нарязва на по-едри хапки и се задушава с 1 с.л. олио;
* Лука се нарязва на ситно и се задушава с 1 с.л. олио до златисто. Добавя се 1 ч.л. червен пипер и морковите, нарязани на кубчета;
* Месото се добавя при лука и морковите и се налива 1 ч.ч. вода. Ястието къкри на тих огън докато месото омекне;
* Добавят се зеленчуците – чушките на кръгчета, доматите на ситно. Добавя се и ориза. Разбърква се и като заври се прехвърля в тава или глинен гювеч;
* Доливат се още 3 ч.ч. вода, овкуява се с черен пипер и чубрица. Слага се да се пече в студена фурна на 180 градуса;
* Когато ястието е почти готово се добавят маслините и се запича на грилфункцията за 2-3 мин;
* Поднася се поръсено с нарязан на ситно магданоз.

Могат да се добавят още зеленчуци според сезона – патладжан, тиквички, грах. Може да се добавят гъби и 100 мл вино. Тогава името му е друго “Манастирски гювеч

Идея: Може да се приготви и с пилешко месо

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории