Имам баялдъ : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Имам баялдъ

Добавено в Groups, арабска кухня, Ястия без месо

Добави към моето меню

Имамбаялдъ е постно ядене, характерно за турската кухня – представлява пълнени патладжани с домати, моркови, лук, чесън, чушки … подправките са магданоз, дафинов лист, черен пипер. Пече се на фурна, може да се поднесе и студено.
Легендата разказва за един висш духовен сановник (имам), който припаднал от възхищение, когато вкусил за първи път гозбата.
Трудният момент беше следния – в повечето рецепти се дава, че патладжаните трябва да се изпържат, след това да се напълнят и да се запекат. Предлагаме ви вариант в който не се пържат, а резултатът си заслужава – вкусно ястие

имамбаялдъ

време за приготвяне
30 мин за печене на патладжаните
20 мин за приготвяне на плънката
40 мин за печене на ястието

Продукти
4 порции
4 патладжана, средни на размер, с правилна форма
за плънката
2 червени чушки
2 зелени чушки
2 моркова
2 глави кромид лук
3-4 скилидки чесън
1 кг домати
щипка мслян черен пипер
1 с.л зехтин

50 г кашкавал
3-4 стръка магданоз
няколко листа босилек

печени патладжани
патладжаните преди да се напълнят с плънката

Приготвяне на Имамбаялдъ
*Изберете средно до големи по размер патладжани, измийте ги добре, без да им режете дръжките. Сложете ги в тава и печете 30 мин на средна фурна на 200 градуса
* През това време пригответе плънката – нарежете кромид лука и чесъна на ситно, морковите настържете
* В дълбок тиган загрейте зехтина и прибавете лука, чесъна и бъркайте до златисто след което добавете и морковите. След това добавете настърганите домати и оставете да поври около 10 мин на тих огън
* Добавете и чушките нарязани на малки ивички

пълнени патладжани
напълнените патладжани

* Извадете патладжаните от фурната и с остър нож ги разрежете по дължина, така че да се образува нещо като джоб, попритеснете вътрешността с лъжица
* В образувалия се джоб сложете от (по-гъстата част) на приготвената доматена смес. Останалата част от соса излейте около патладжаните
* Печете на фурна около 30 мин, до запичане. Извадете ги и наредете върху патладжаните нарчена нарязан на тънко кашкавал
* Върнете във фурната до запичане
* Поднесете поръсени с нарязан на ситно магданоз и листа босилек.

имамбалдъ порция

Да ви е сладко!
Много леко, вкусно ястие

За любителите на месо, ако искате в плънката добавете кайма.
imam
Вариант на имам баялдъ с кайма

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории