Къпана питка
Добави към моето меню
Къпана питка
Рецепта споделена от Galena Parvanova
Продукти:
1 кубче прясна мая /42г/
400 мл прясно мляко
1 с.л. захар
3 яйца /единият жълтък се отделя за намазване/
1 ч.л. сол
3-4 с.л. олио
1 кг брашно /брашното може и да е малко по-малко, зависимост от големината на яйцата/
Начин на приготвяне:
• Маята се разтваря с 4-5 с.л. затоплено мляко и захарта. Оставя се настрани да втаса, докато си удвои обема.
• Около 700-800 г от брашното се пресява в дълбока купа. В средата се прави кладенче и се слагат втасалата мая, яйцата, прясното мляко, солта и олиото.
• Замесва се меко тесто като постепенно се прибавя брашно, може и да не поеме цялото, а може и малко повече, в зависимост от големината на яйцата. Тестото трябва да стане меко и да не лепне много.
• Слага се в тензухена кърпа. Завръзва се и се потапя в дълбок съд, пълен с хладка вода /като се потопи пръста не трябва да пари/. Когато тестото втаса то изплува на повърхността на водата. /отнема не повече от 20 минути/
• Изважда се от водата и се премесва наново с малко брашно. След това се оформя. Намазва се с оставения предварително жълтък.
• Слага се в СТУДЕНА фурна и се пече на 180 градуса за около 45 минути