Баница със спанак и крема сирене
Добави към моето меню
Баница със спанак и крема сирене
Рецепта споделена от Петя Цанкова
Продукти:
9 бр.фини кори за баница(1/2 пакет от 400 г)
За плънката:
2 яйца
200 г кисело мляко
1/2 к.л. сода бикарбонат
2 с.л. брашно
300 г замразен спанак
100 г сирене крема
100 г сирене
3 с.л. олио
1 ч.л.сол
За заливката :
120 мл прясно мляко
4 с.л. олио
1 щипка сол
Начин на приготвяне:
• В купа се слага киселото мляко и в него се загася содата. След което се прибавят предварително разбитите яйца, брашното, олио, сол, спанака (предварително полуразмразен), крема сиренето и всичко се разбърква добре. Чак след това се прибавя натрошеното сирене и се обърква отново сместа.
• Дъното на намазнена (аз подмазвам с мас) тавичка с размери 28 см/16 см се застила с кора .
• Взема се една кора и с помощта на четка се намазва с олио (може предварително да е загрято и леко изстинало).Отгоре се слага втора и се поръсва цялата с 1/4 от плънката .
• Двете кори заедно се навиват на руло,което се набира малко към средата и се слага в подмазнената тавичка. По този начин се процедира и с останалите 6 кори.
• Наредените рула се нарязват напречно на 4 и се заливат със заливката
• Баницата се оставя да престои 5-6 минути , за да попие „полива“ . По желание отгоре могат да се сложат бучки краве масло.
• Пече се в предварително загрята на 250*С фурна. След 10 минути се намалява на 180*С и печенето продължава до получаването на приятния златист загар и готовност на баницата.
• След изваждането ѝ от фурната баницата се покрива с хартия ,а след това с кърпа за се задуши за около10 минути. Избягвам да я пръскам с вода.
Получи се една много вкусна баница с плътен вкус и аромат на спанак.
Да ви е сладко!