Летен пудинг : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Летен пудинг

Добавено в Наши гости

Добави към моето меню

Летен пудинг с горски плодове
рецепта Magdalena Maloir

летен пудинг

Продукти:
1 хляб тост (престоял 2 дни),
0.500 кг червени плодове (къпини, малини, череши, боровинки),
0.100 кг захар,
100 мл вода,
1/2 пак.желатин (5г),
100 мл сладкарска сметана (за декорация)

Приготвяне на летен пудинг
Филийките хляб се почистват от коричката. подготвя се съд с форма на купол, с вместимост 700мл. Вътрешността му се покрива със свежо фолио. От хляба се изрязват парчета, които да покрият дъното и стените на съда (може и с леко застъпване, така че да няма празни пространства). Плодовете, предварително поръсени със захарта и престояли 7-8часа в хладилник се поръсват с водата и се слагат на огъня за 10мин, без да завират, а само да се затоплят до разтваряне на захарта. Плодовата смес се отнема от огъня и се оставя да се охлади. От нея, с прецеждане през сито се отделя сока. От него се оставя около 50мл, който ще се желира и покрие пудинга. В останалото количество сок се топва едната (външната) страна на всяка филийка и се подрежда в подготвения съд за пудинга. В образуваното празно пространство, се изсипват прецедените плодове.Покриват се отново с топнати в сока филийки и леко се притискат. Горната част също се покрива с фолио , върху което се поставя чиния или съд със същия като купата диаметър и някаква тежест. Така подготвения пудинг престоява 2-3 часа в хладилник, за да се сиропира достатъчно. Ако не трябва да се консумира веднага, може да престои и във фризер няколко дена. Непосредствено преди сервирането, се подготвя и желирания слой,с който пудингът придобива по-завършен вид- желето се разтваря на водна баня и му се добавя отделения от плодовете сок, заедно с няколко капки червена сладкарска боя. С четка се намазва целият пудинг, обърнат и готов за поднасяне върху чиния. Изчаква се 15-20 мин. да стегне. Сметаната се разбива до необходимата гъстота и се шприцова. Пудингът се съхранява и сервира охладен

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории