Пирожки с кайма и майорана : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Пирожки с кайма и майорана

Добавено в Руска кухня, Тестени ястия и прибавки, Ястия с кайма

Добави към моето меню

Пирожки с кайма и майорана
рецепта за вкусни пирожки с плънка от кайма и лук, овкусени с майорана – идеални за закуска и като мезе за червено вино

500 гр брашни
2 с.л. олио
1/2 пакетче мая
1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. прясно мляко
щипка захар и сол

за плънката:
300 гр кайма
1 глава кромид лук
1-2 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. майорана
черен пипер на вкус
щипка чубрица
1 жълтък

* Маята се разтваря в хладката вода с щипка соол, захар и 2-3 с.л. брашно и се оставя да шупне;
* Брашното се пресява в голяма купа и се добавя шупналата закваска. Замесва се меко, еластично тесто. Ако е необходимо се добавя още малко брашно, като накрая се добавя и олито;
* Тестото се загъва с кърпа и се оставя да втаса около 1 час;
* Плънката се приготвя като нарязания на ситно лук и чесън се задушават до златисто с 1 с.л. олио, след което се добавя каймата и доматеното пюре (или домат нарязан на ситно). Когато каймата се запържи се овкусява с майорана, чубрица и черен пипер;
* Тестото се разточва върху набрашнен плот на лист с дебелина около 3 мм и се изразват кръгчета с водна чаша или се използва специален уред (имам такъв купен за 2 евро – представлява пластмасова преса с която се изрязва кръг от тестото, слага се плънката и се затваря, като краищата се притискат);
* Във всяко кръгче се слага част от плънката и се прегъва на две, образува се полумесец, като краишата се притискат с вилица;
* Подреждат се в тава за пече, като се остая разстояние между пирожките. Намазват се с разбит жълтък и се оставят за 30 мин да втасат;
* Пекат се в загрята фурна на 200 градуса до златисто, до готовност.


Майорана (Origanum majorana)


Кулинарна употреба:
Майоранта, подобно на ригана, се комбинира с ястия с домати и лук, както и с месо. С майорана се подправят риба, омлети, паста, ястия от смляно месо и колбаси. Използва се и при приготвяне на някои видове хляб и напитки – той е една от състваките на вермута. От майоран става чудесен чай.
Комбинира се добре с: чубрица и магданоз (за варива); розмарин, чубрица и чесън (за меса на скара). Съставна част е на подправката “Bouquet garni”, която съдържа равни части майоран, мащерка, магданоз и дафинов лист.
Използваеми части: Листа – свежи или изсушени; цъфтящи връхни части.
Описание: Разклонен полу-дървесен храст, с височина от 30 до 60 см. Листата са малки, с лъчеобразна или кръгла форма, покрити с тънък зелен мъх. Цветовете са малки и бели. Растението отделя приятен аромат, напомнящ лавандула. Отглежда се в много Средиземноморски страни и в Америка.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории