Последни Рецепти
Последни Статии

Мащерка

Добавено в Билки

Добави към моето меню

Мащерката е универсален лек

Мащерката е една от най-широко използваните билки у нас. Използва се и като подправка.

Тя спокойно може да бъде наречена лек за всичко. Използват се цъфтящите й части. Поради богатото съдържание на етерично масло притежава отхрачващо, антисептично, противовъзпалително, спазмолитично и газогонно действие. Тя има и болкоуспокояващо действие.
Използва се като дезинфекциращо средство при хроничен бронхит коклюш, бронхиална астма, суха и спастична кашлица, при белодробни заболявания. Освен това има благотворно действие при хронични гастрити и язва на стомаха, колики, диарии, гнилостни процеси, чревни паразити. Идеална е за успокоение при нервна възбуда, безсъние, главоболие, малокръвие. Може да се използва за гаргара при зъбобол и възпаление на устната лигавица.
Добре действат бани с отвара от мащерка при ставни и нервно-мускулни заболявания, радикулит, неврит, миозит.

Мащерката е известна е още като бабина душица, бяла мащерка, овчарски босилек и др. Мащерката е многогодишно растение, което расте на туфи и предпочита каменисти почви и е широко разпространена у нас.Може да достигне до 20 см. височина. Събират се стъблата с цветовете и листенцата по време на цъфтежа – май и юли и се сушат на сенчесто и проветриво място.
Използва се предимно изсушена, като листата и цветът се оронва и стеблата се отстраняват, защото съдържат повече танин и придават стипчив вкус. Листата на прясната мащерка може да се използват в доматена салата, зелена салата или шопска. Слагайте не-повече от половин чаена лъжичка мащерка за цялото количество за да не добие салатата горчив вкус.
Мащерката се използва за подправка за супи, салати, сосове, за плънки и маринати за месо и риба. Особено е подходяща за ароматизиране на птиче, агнешко и телешко месо и при готвене на дивеч

Рецепти с падправка мащерка

Печени картофи с мащерка

1 кг картофи
2 -3 глави лук кромид
2 -3 с.л. зехтин
2 ч.л. мащерка
1 ч.ч. бульон зеленчуков

Обелете и нарежете картофите и лука на кръгчета
Наредете ги в намазана тавичка, като поръсите отгоре мащерката
Посолете, сипете бульона и зехтина и запечете на 200 градуса до изпаряване на течността.

Внимавайте да не сипете прекалено много бульон, защото картофите трябва да са хрупкави.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории