Пресни картофки със сос
Добави към моето меню
Пресни картофки със сос
Появата на пресни картофи на пазара е истински празник. Това е много лесна рецепта, съчетание на малите пролетни картофчета с вкусна заливка
1 кг пресни картофчета, по-големите нарязани на колелца
За соса:
1/2 чаена чаша заквасена сметана
1/2 ч.чаша кисело мляко (или само 1 ч.ч. кисело мляко)
1 връзка зелен лук
1 ч.л. прясна мащерка
смлян черен пипер, на вкус
Почистете с помощата на четка пресните картофчета, по-големите нарежете на филийки
В голяма тенджера, сложете картофките и ги покрийте с вода. Когато водата заври, намалете огъня и оставете да къкри около 15-20 минути, докато картофите омекнат.
За соса, смесете сметаната, киселото мляко, лука и мащерката, нарязани на дребно в малка купа. Разбъркайте енергично и подправете със сол и черен пипер, на вкус.
Сервирайте картофките в голяма плоска чиния, предварително затоплена. Поставете купичката със соса в средата на чинията. Наредете картофите наоколо, можете да украсите с листа от зелена салата или клонки къдрав магданоз.
Картофите трябва да са горещи, когато ги сервирате, а бирата студена