Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти с пъпеш

Добавено в Други

Добави към моето меню

Пълнен пъпеш с праскови и сметанов крем
1 ароматен пъпеш около 1 кг
2 с.л. коняк или ром
1/2 кг праскови
4 яйца
125 мл бяло вино
5 с.л. захар
125 мл сладка сметана

Пъпешът се обелва, отрязва му се капачето и през отвора се изчиства семето, след което се облива отвътре с коняка. Разбитите яйца, захарта и виното се бъркат на водна баня, докато сместа се сгъсти. Съдът се изважда от водата и щом кремът изстине, се прибавя разбитата сметана. Прибавят се обелените и нарязани на ситно праскови и пъпешът се пълни със сместа. Оставя се в камерата на хладилника за 2 часа. Преди поднасяне може да се залее с останалия крем.

Плодова салата с пъпеш и сладолед
половин пъпеш
1 банан
4 кайсии
2 праскови
1 чаша горски ягоди
3-4 с.л. сладко
250 г готов сладолед

Почистените, обелени и нарязани на кубчета кайсии, праскови, банан и пъпеш се нареждат в дълбока купа, прибавят се измитите ягоди, заливат се със сладкото и всичко се оставя в хладилника за 2 часа. Преди сервиране плодовете се разпределят в чаши и отгоре се поставя топка сладолед.

Желиран пъпеш с горски плодове
2 малки ароматни пъпешчета
2 ч.ч. нарязани плодове (кайсии, праскови, ябълки, круши)
250 г къпини или боровинки
4 с.л. захар
1 пакетче желатин
60 мл десертно бяло вино
2 праскови

Добре измитите пъпешчета се разрязват на половинки, почистват се от семето, като съвсем леко се издълбават с лъжица, и се оставят в хладилника. Къпините се кипват в чаша вода, прецежда се сокът и заедно със захарта отново се слага на огъня. Прибавя се размекнатият в малко студена вода желатин и се бърка, докато се разтопи. С топлата течност се заливат нарязаните плодове и се добавя виното.
Пъпешчетата се пълнят със сместа и се оставят в хладилник, докато се желират.
Гарнират се с кръгчета от праскови и по една къпина в празнината от костилката.

Идеятя е колкото са порциите, толкова и да са пловинките от пъпеши.
Плодовете могат да бъдат и различни, в зависимост от нашите предпочитания и с какво разполагаме в момента.

Сладолед от пъпеш
1 кг пъпеш
3 -4 с.л. захар
сок от половин лимон

Обеленият, почистен от семките и нарязан на парчета пъпеш се пасира с миксер.
Захарта се загрява в 150 мл вода, докато се получи захарен сироп.
Охлажда се леко и се смесва със сока от пъпеша. Добавя се лимоновият сок и сместа се разбърква. След това се оставя в камерата на хладилника да се замрази, като от време на време се разбърква.

Мелба в пъпеш
1 средно голям пъпеш
150-200 г сушени тропически плодове (микс от ананас, папая, манго)
1/2 кг сладолед

за дресинга:
100 г мед
3 с.л. бяло вино
1 с.л. ром

Пъпешът се изрязва във формата на кошничка, почиства се от семето, а отстранената част се издълбава с лъжичка на кръгли топчета.

Медът се смесва с рома и виното и с получения сос се обливат стените на пъпешовата кошница.

Кошницата се пълни със сушените тропически плодове и пъпешовите топчета, слагат се топките сладолед.

Other posts tagging «пъпеш»

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории