Минестроне : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Минестроне

Добавено в Италианска кухня, Супи

Добави към моето меню

Минестроне

Италианците много обичат супа. За световно известната Минестроне – гъста супа с много зеленчуци, с ориз или тестени изделия – домакинята няма твърдо определена рецепта. Приготвя я с продуктите, които в момента има на пазара. Към много от супите се сервира прясно настърган пармазан.

1 с.л. зехтин
100гр дребно нарязана шунка
1 глава кромид лук, нарязана на ситно
2 скилидки пресован чесън
1 картоф, нарязан на малки кубчета
1 морков, нарязан на ситно
1 стрък праз лук, нарязан на кръгчета
¼ зелка, нарязана на лентички
1 стрък целина, нарязана на ситно
400 гр нарязани на дребно домати от консерва
200 гр боб, сварен
Подправки – дафинов лист, розмарин, мащерка
Сол и пипер на вкус
Прясно настъргано сирене Пармезан

Сгорещете зехтина в по-голям съд. Добавете шунката, лука и чесъна и ги запържете за 5 минути. Разбърквайте, докато лукът омекне.
Добавете картофа, моркова, праза, зелето и целинатаи ги запържете за още 2 минути. Разбърквайте често, докато всички продукти се покрият от зехтина.
Добавете доматите, боба и около 1/2 литър врящата вода. Прибавете и подправките и разбъркайте добре. Покрийте съда и оставете супата да поври за около 15-20 минути или докато всички зеленчуци омекнат.
Извадете подправките от супата. Подправете със сол и пипер на вкус и сервирайте със прясно настъргано сирене Пармезан.

Постно Минестроне
200 г сварензряб боб
1 с.л. зехтин
1 гл. лук, нарязан на ситно
2 скилидки пресован чесън
250 г картофи, нарязани на кубчета
1 морков, нарязан на кръгчета
1 тиквичка, нарязана на кръгчета
2 стр. целина, нарязана на ситно
2 стр. праз, нарязани на кръгчета
1 дафинов лист
1 с.л. нарязан босилек
150 г ориз или дребна паста
250 г домати, обелени и нарязани на четвъртини
200 г замразен грах

Бобът се измива и се накисва в студена вода от предната вечер. Отново се измива и се слага в съд да ври за 1-1/2 ч, докато омекне. Отцежда се и водата от варенето се изхвърля.

В сгорещения зехтин се запържват лукът и чесънът, докато омекнат, прибавят се картофите, морковите, тиквичките, целината, празът, дафиновият лист и босилека. След 5 мин. се прибавят окол0 1 л гореща вода и сваряния боб. Супата се покрива и се вари, като се разбърква от време на време.

След 25 мин. се слага оризът или пастата. Вари се 15 мин. и се прибавят доматите и грахът. След 5 мин. супата е готова. Подправя се с лимонов сок, сол и пипер и се сервира

Идея: не всички продукти са задължителни, някой може да бъде и прескочен:), а пармезана може да бъде замене и с краве сирене.

04.01.2007

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории