Последни Рецепти
Последни Статии

Как да приготвим нискокалорична храна

Добавено в Готварски техники

Добави към моето меню

Експертите споделят с нас начините, по които можем да готвим икономично, здравословно, бързо и лесно. За да елиминирате максимално мазнините и получите пълно удоволствие от храната, ще ви разкрием няколко готварски тайни:

БАРБЕКЮ
Намажете скарата с тънък слой олио или друга лека мазнина. Изчакайте да загрее, така че храната, поставена на него веднага да обгори. Избягвайте допълнителната мазнина, вместо нея използвайте градински подправки – оцет или марината. Добре е грилът да бъде върху дървени въглища, в които сте сложили ароматно късче дърво или розмарин. За предпочитане е да се пекат нискокалорични храни като риба или зеленчуци, загънати във фолио.

ГРИЛ ВÐªВ ФУРНА
Ще получите същия резултат, както при барбекюто, но ще ви липсва мирисът на дървени въглища. Затова пък можете да си печете храната цяла година, а не сезонно. Действа се като при барбекю – намазва се скарата с лека мазнина и изчаквате да се загрее. След това се поставя храната за печене.

МИКРОВЪЛНОВА ПЕЧКА
Дълбоко замразените храни са страхотни, нискокалорични и много лесни за приготвяне. Например рибата не се изсушава и няма нужда от сос. Оризът няма нужда допълнително от масло. (Сложете чаша вода в купа с ориз и само покрийте съда, точното съотношение е 1 ч.ч. вода, 2 ч.ч. вода се слагат в йенска тенджера, 7-8 мин докато заври и след това се слага 20 мин на 240W). Зеленчуците стават крехки и нежни.

ПЕЧЕНЕ
За да запазите соса по време на печене на риба, пиле или свинско, покрийте ги с малко галета и поръсете с подправки по желание. Зеленчуците все пак ще трябва да ги полеете с малко олио преди това, за да станат хрупкави.

ПЪРЖЕНЕ
Не може без мазнина (олио или друга), но може с малко. Продуктите се нарязват на ситно и се готвят в дълбок горещ съд. Месото също се реже на дребно (пилешки гърди и телешко на малки ивички, например). В китайсата кухня се пържи за много кратко в уок със силно сгорещена мазнина. Винаги отцеждайте храната било то пуржените картофи от фритюрника или пържените кюфтета в тигана. Позлвайте книжни салфетки да попиват излишната мазнина. Панирането също помага за намялване на излишната мазнина.

НА ПАРА
Храната, приготвена на пара, запазва всичките си полезни вещества, за разлика от другите методи на готвене. Скаридите и зеленчуците, например, стават идеални и за секунди омекват. Една от любимите ми рецепти е зеленцуци с пъстърва на пара – става толкова крехко, вкусно и здравословно.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории