Последни Рецепти
Последни Статии

Как да намалим мазнините в нашата храна

Добавено в Диети, Здравословно хранене

Добави към моето меню

проверени идеи как да намалим мазнините
в нашата храна, в рецептите, които приготвяме

За да отслабнем, за да бъдем в желаната форма ние трябва да знаем какво и кога ядем.
Това са прости и проверени съвети как да намалим калориите и мазнините, за да бъде по видимо постигането на нашата цел – намаляването на теглото и влизането в желаната форма.
Има едно условие за да работят – прилагайте ги всеки ден когато приготвяте вашите рецепти или изготвяте вашето меню и списък с покупки.

* Печете във фурна или на грил, вместо да пържите.
Ползвайте грил тиган, барбекю, тефлонови съдове за печене и пържене, както и силиконови форми за печене.
* Варенето на пара е препоръчително,
защото така се запазват оптимално витамините в зеленчуците. Използвайте попарени или варени зеленчуци, като следите точно колко време е необходимо за термичната им обработка.
* Изрязвайте цялата мазнина навсякъде по месото.
Остранявайте и кожата на птичето месо преди да го сготвите, независимо колко е вкусна препечената кожичка на печенето пиле.
* Боб, леща и грах са варива богати на фибри.
Приготвяйте си леки вкусни рецепти с тях, като не ги смесвате с месо.
Зеленият боб е много лека и вкусна храна, която можете да поднесете с кисело мляко и малко подправки.
Грах, може да включвате в своите салати, да го използвате като гарнитура или в постна яхния.
Зрелият боб е по-тежка, зимна храна, но купичка супа от зрял боб е класическа рецепта за вкусен обед – не се отказвайте от него.
* Гответе с по-малко мазнина,
използвайте зехтин или растително, слънчогледово олио вместо масло или маргарин.
Купете си пулверизатор за мазнина – помага при намаляване на използването на мазнина, като с по-малко мазнина можете да покриете по-голяма площ.
Сложете дозатор на бутилката с олио или зехтин, така ще знаете точно колко мазнина сте вложили в приготвеното ястие.
* Яжте млечни продукти с намалено съдържание на мазнини
като полуобезмаслено мляко, кисело мляко с 0,1% масленост и сирене с нисък процент мазнини. Използвайте извара.
В магазина е трудно да избереш по етикета сирене или кашкавал, затова се доверявайте на себе си. Почти във всички рецепти бялото саламурено сирене може да бъде заменено с извара.
* Използвайте продукти с намалено съдържание на мазнини, но не и без мазнини
те са важни за съдържанието на калций и витамин А.
* Храни, богати на мазнини и захари трябва да се консумират в малки количества,
яденето им може да доведе до напълняване и да унищожи резултатите от нашата диета.
В списъка на забранените храни са торти, сладкиши, десерти, пържена храна, шоколад, бисквити, сладолед, майонеза, чисто масло, ядки, сметанови сосове, салатни дресинги и сладки напитки.

Знам, че този списък съдържа на-вкусните храни, най-вкусните, защото ги свързваме с награда, с удоволствие, със споделени хубави мигове. Ако не беше така нямаше да съшествува цялата тази сладкарска индустрия. Просто е – избирайте качествени сладкиши, пресни и с проверен произход и ако си зададете въпроса какво ядете, да можете да отговорите. В момента в който се замислите какво ядете ще се получи.

Всеки обича шоколад – нека да е черен – яжте го бавно.
Торта – нека да е плодова – едно малко парченце и чаша кафе.
Сладолед – вкуса на лятото, но зашо не опитаме фруктов сладолед или мелба с много плодове – просто идея – вземете 1 портокал издълбайте го и го напълнете със сладолед, гарниран с парченца портокал или с горски плодове.
Сметанови сосове, смески от подправки и готови дресинги и фиксове – по-добре ги изключете и заменете със свежи подправки.
За сладките напитки и газираните сладки напитки – отдавна ги изключих – дори и натуралните сокове в кутия – и не защото не са вкусни, а защото не знам какво представляват – предпочитам прясно изцеден сок, фреш, минерална вода, домашен сироп и газирана вода.
Ядките са много полезни – орехи, бадеми, лешници – предпочитам ги пресни или изпечени без сол, но в разумно количество.
Бира и алкохол – да, но тук отново зависи и колко – чаша бяло вино или червено, халба бира – да, но не всяка вечер.

И най-важното имайтв винаги под ръка плодове или зеленчуци – една ябълка или морков, нарязан на пръчици.
И изхвърлете от бюрото си всички вафли, бисквити и други такива.
Все пак ние сме това, което ядем, мислим и чувстваме. И най-лесно е да започнем с храната.
Успех
Дръжте някакви здравословни леки закуски под ръка, като например плод или нарязани зеленчуци, за да си помогнете да устоите на неправилния вид храна, когато сте гладни.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории