Пълнозърнест хляб : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Пълнозърнест хляб

Добавено в Наши гости

Добави към моето меню

Пълнозърнест хляб
рецепта Петя Цанкова

пълнозърнест хляб

Необходими продукти :
450 гр пълнозърнесто пшенично-ръжено брашно
1 п. суха мая ( 7 гр )
1 с.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л. олио
450 мл хладка вода

поръска за хляб -готова смес от семена (сусам ,мак ,лен ) за поръсване

Начин на приготвяне :
В купа смесвам брашното и солта ,слагам едната лъжица олио и прибавям маята ,която предварително съм разтворила със захарта в хладката вода ( без да изчакам да шупне ,да втаса).
Разбърквам сместа добре с лъжица .След което я изсипвам във формата за печене.
Във случая моята е продълговата форма за кекс с размери на дъното 27/8 см .Покрих я с хартия за печене и хартията намазах с олио,за да полепнат по нея поръсените семена.Тестото отгоре също го поръсих с тях и го оставих да втаса за около 40мин.
Пекох в предварително загрята на 180-200*С фурна приблизително 40 -45 мин. ,като за всеки случай пробвах и с шиш дали се е изпекъл хлябът.
Получи се много хубаво меко отвътре и с хрупкава коричка отвън пълнозърнесто хлебче.Филийките от него независимо с какво бяха намазани дали лютеница ,кьопоолу ,шарена сол ,зехтин и хапка сирене бяха еднакво вкусни.
ДА ВИ Е ВКУСНО И НА ВАС ! :)

*Използвам суха мая на Д-р Йоткер.
** По-добре е хляба да се поръси със семената след като втаса.Така целия ще бъде покрит с тях.
***След изваждането му от формата не съм го пръскала с вода ,нито мазала с мазнина.Оставих го да изстине върху решетка (скара) и чак тогава го завих с кърпа .Остана си мекичък и все така вкусен.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории