Попска яхния с месо
Добави към моето меню
- месо – 1 кг.
- малки лукчета (арпаджик/балучки) – 1 кг.
- мазнина – 1/2 ч.ч.
- брашно – 2 с.л.
- доматено пюре – 2 ч.л.
- вино – 1 ч.ч.
- бульон – 2 ч.ч.
- чесън – 1 скилидка
- червен пипер, дафинов лист, черен пипер, сол – на вкус
Месото се нарязва намалки парчета и се задушава в загрятата мазнина. Прибавят се почистените лукчета (цели) и се задушават 5-6 минути, а след това – доматеното пюре, брашното, червеният и черният пипер, чесънът, виното, бульонът, дафиновият лист и сол. Ястието се оставя да къкри до омекването на лука и месото.
В народната кухня ястието се приготвя в пръстен съд, като след задушаването на месото и прибавянето на останалите съставки капакът се замазва с тесто и ястието се слага в умерена фурна да се задуши.