Оризови кюфтета
Добави към моето меню
- ориз – 2 ч.ч.
- лук – 2 глави
- яйца – 2 бр.
- брашно – 2 с.л.
- черен пипер, сол – на вкус
- олио – 1 к.ч.
- брашно или галета за овалване – около 1/2 ч.ч.
- За доматения сос:
- олио – 2 с.л.
- брашно – 3 с.л.
- доматено пюре – 2 с.л. (или два настъргани домата)
- сол – на вкус
- Сварете поистения и измит ориз.
- Задушете нарязания на дребно лук и го прибавете към ориза.
- Добавете разбитите яйца и черния пипер.
- Посолете сместа и я омесете.
- Оформете кюфтета, всяко от които оваляйте в брашно или галета и изпържете.
Проготвяне на доматения сос:
- В сгорещеното олио запържете брашното до златисто след което разредете с малко вода.
- Бъркайте непрекъснато до получаването на гладка рядка каша.
- Прибавете размитото с 2 с.л. вода доматено пюре (или настърганите домати).
- По желание посолете.
Оризовите кюфтета се поднасят топли заедно със соса.