Последни Рецепти
Последни Статии

Френско грозде

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Френското грозде е много красиво, вкусно, нежно на вкус и много полезно, като касиса, който понякога бива наречен черно френско грозде.
През юни и юли може да украсяваме различни десерти с него и дори купичка сладолед поднесен с няколко зрънца френско грозде изглежда по-апетитно.

френско грозде

Плодовете на френското грозде започват да зреят в края на май, юни до юли по високите места. Не може да се съхранява дълго време, но затова се запазва много добре, ако се съхранява във фризер.
До 3 дни може да се съхранява в хладилник
Когато се използва трябва да суха и да не е повредена, т.е. зрънцата да са здрави.
От френско грозде може да се приготвя сироп, желе, заради едрите семки е хубаво да се прецеди за да се отделят.
Много красиво е като се използва за декорация на различни сладкиши и сладолед.

redcurrant

Най-голямата ценност на френското грозде е високото съдържание на
Кумарини
Които могат да се използват като природно лекарство при разширени вени др заболявания, тъй като спомагат за уплътняване на стените на кръвоносните съдове и за намаляване на тяхната пропускливост с последващо предотвратяване на образуването на отоци, а също така влияят благотворно на съсирването на кръвта.
Съдържа около 10% захари
Около 3-4% киселини, основно лимонова

Витамини С, Р и др. полезни вещества.
Общото съдържание на витамини е по-малко отколкото в касиса, но повече от колкото в малини и ягоди. По съдържание на йод, колкото в райска ябълка. Желязо колкото в др плодове.
Може да замени лекарствани препарат по съдържание на пектини, затова се препоръчва за подобряване на работата на храносмилателната система, като потогонно и пикочогонно средство, като противовъзпалително, слабително и кръвоспиращо.
Както в прясно състояние, така и термично обработено подобрява апетита и усвояването на хранителните продукти.
Сок от френско грозде утолява жаждата и освежава в горещото време, като има и общо укрепващо действие. Затова се препоръчва при болни с висока температура и като потогенно средство при простудни заболявания.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории