Консервиране на гъби печурки
Добави към моето меню
Консервиране на гъби печурки
Гъбите са много полезен продукт. Намират се през цялата година в магазина и могат да се купят свежи. Но като с всеки продукт има период, когато имаме гъби в повече и си задаваме въпроса как да да ги консервираме, да ги запазим за по0дълго време.
„Здравейте и аз имам 1 въпрос, как се консервират гъби печурки, питам тук защото искам изпитани рецепти, благодаря ви.“ Е въпроса на нашата читателка Ivanka Telkiiska
Това е отговора:
Преди време съм консервирал гъби по следния начин:Кипвате подсолена вода, като на 10 литра вода слагате едно пакетче лимонтозу. Пускате почистените и измитите гъби във врящата вода за около пет минути и после охлаждате в студена вода. Насипвате в буркани, заливате с маринатата, в която са врели и после заварявате за пет минути затворените буркани, за да хванат вакуум.
Дарин Стойков
Гъби може да се съхраняват и във фризер.
• Измийте добре гъбите и отрежете краищата на пънчетата. Ако гъбите са по-едри ги срежете на половинки или повече
• За да запазят по-добре цвета си потопете всяка гъба в 1 ч.ч. вода в която сте добавили 1 и ½ лимонтозу
• Гъбите се слагат на парна баня за около 3 мин
• След като се охладят се подреждат в кутия и могат да се съхраняват във фризера около 12 месеца. Сложете бележка с датата на опаковката.
Гъбите може и да се бланшират като се потопят за 2 мин във вряща вода и след това се отцедят.
замразени манатарки
Гъби като манатарки и др, могат да се съхраняват във фризера като се измият хубаво, нарежат се на парчета и се подредят в кутии.
При готвене на замразени гъби не се изисква предварително размразяване. Добавят се направо в тигана и се разбърква докато се изпари водата.
Рецепта за Мариновани гъби