Содена питка : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Содена питка

Добавено в Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

Содена питка
в тази традиционна пита, приготвяна за Бъдни вечер, се слага пара, за късмет

1 кг. брашно
2 супени лъжици олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
1 п. баклувер
1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко

От изброените продукти замесвате меко тесто. Содата се слага в киселото мляко, а баклувера в пресятото брашно.
Оформяте питка, слагате я в намаслена тавичка и печете в леко загрята фурна до зачервяване.
Опечена, я завивате в кърпа, за да омекне.

Поднася се на трапезата на Бъдни вечер с ароматни подправки – чубрица, шарена сол.

Идея – когато не я приготвяте за Бъдни вечер може да сложите 1 ч.ч. натрошено сирене в питката – става перфектна закуска с кана айрян.

Използвани маркери:
Бъдни вечер,питка

За трапезата на «Бъдни вечер»

* Постни сарми, като на баба
* Ошаф
* Бъдни вечер – традиции
* Трапезата на Бъдни вечер
* Бъдни вечер 24 декември
* Бъдни вечер
* Постни лозови сарми
* Тиквеник, като на баба
* Тиквеник
* Баклавички розички
* Пълнени чушки с боб и ориз
* Зелеви сърми

Содена погача
рецептата е на възрсатната ми съседка

1 кг брашно
1 яйце
200 мл кисело мляко
1 ч.л. захар
1 ч. л. сода бикарбонат и 1/2 ч. л. сол
олио за поръсване

Тестото се омесва по традиционния начин, като към пресятото брашно се прибавят солта и содата. Слагат се яйцата и киселото мляко (ако е необходимо, се добавя още малко вода) и се омесва гладко, средно твърдо тесто. Покрива се с кърпа или готварско фолио и се оставя да почине около 1/2 час.

Отпочиналото тесто се прехвърля в намаслена тава, притиска се, за да приеме формата на тавата за печене, и се набожда с вилица. Пече се около половин час при температура 160 градуса, изважда се и се поръсва с вода.

19.12.2006

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

2 Comments

  1. 1
    Dzha // April 5th, 2009 at 4:37 am

    Здравейте! Надявам се въпроса ми да е зададен на правилното място. Ако не, моля да бъде изтрит. Как се маха досадния мирис на сода в такива содени работи?

  2. 2
    Administrator // April 6th, 2009 at 8:31 am

    Содата се разтваря в киселото мляко, разбърква се и се оставя да шупне, около 2-3 мин и тогава се налива.