Последни Рецепти
Последни Статии

Тирамису

Добавено в Други

Добави към моето меню

** Ако тирамисуто може да се реже с нож, значи това не е тирамису. Тирамису се слага само с лъжица. Като правило престояло една нощ е по вкусно :-)

ТИРАМИСУ

400 г Маскрапоне
4 яйца ( разделени на жълтъци и белтъци)
100 г пудра захар
2 с л коняк( амарето, ром или марсала)
250 мл силно кафе еспресо
1 опаковка бишкоти
2 ч л натурално какао

. Жълтъците се разбиват с пудра захар докато не увеличат обема си 3-4 пъти …
. Прибавя се Маскрапонето и се размесва внимателно с дървена лъжица…
. Белтъците се разбиват на твърд сняг …
. Добавят се при Маскрапонето внимателно и се разбъркват…
. В свареното кафе се прибавят 2 с л коняк (амарето или ром)..
. Бишкотите се потапят една по една в кафейната смес… и се нареждат на пласт..
. Отгоре се поставя един слой крем…
. Отгоре отново потопените бишкоти .. крем…
. Най – горния слой трябва да бъде крем…
. Така наредените бишкоти се поставят в хладилник да престоят една нощ..
. Преди сервирането се поръсват с какао…

Тирамису

400 г бишкоти (Савоярди)
500 г сирене Маскарпоне
5 жълтъка
3 белтъка, разбити на сняг
150 г захар
ванилия
настъргана портокалова (или лимонова) кора
2 с.л. вино Марсала (или ликьор, ром или сруг алкохол по избор)
2 ч.ч. кафе експресо, без захар
какао на прах
шоколад

Разбийте в купа сиренето до пухкав крем, като постепенно добавяте ванилията и малко настъргана портокалова(или лимонова) кора Разбийте жълтъците заедно със захарта до пухкава смес. Внимателно добавете жълтъците към сиренето, като разбърквате внимателно. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към сиренето на малки порции и сместа внимателно се разбърква. Покрийте съда и го оставете в хладилника да се поохлади. Смесете кафето с виното или ликьора. В тавичка наредете пласт бишкоти, които предварително сте натопили в кафето, след което намажете със крем, посипете отгоре с какао на прах. Отгоре наредете пласт от бишкоти и така до изчерпване на продуктите. Най-горния слой е от крема. Покрийте с домакинско фолио и поставете в хладилника за няколко часа (най-добре за 24 часа). Преди сервиране поръсете отгоре с какао на прах и настърган шоколад. (Забележка – яйцата в рецептата, могат да се заменят с 300 мл сметана. Разбитата изстудена сметана се добавя към предварително разбитото сирене и сместа внимателно се разбърква.)

родукти:
1/3 ч.чаша захар
5 яйца
1/3 ч.чаша ром или ликьор
1/2 ч.чаша бита сметана
1 опаковка (500 гр.) сирене “Маскарпоне”
2 ч.л. лимонена кора
1 ч.чаша еспресо, студено
24 бишкоти
1 натурален шоколад, настърган
Начин на приготвяне:
На среден огън, в тенджера с дебело дъно, разбийте на пяна яйцата и захарта.
Продължете да бъркате, докато сместа започне да се сгъстява.
Изсипете 1/4 от алкохола и продължете да варите, докато сместа започне да полепва по лъжицата.
Изсипете цялата смес в купа и оставете настрана.
Разбийте сметаната, докато се сгъсти и запазва формата си.
Отделно разбийте сиренето и лимонената кора, докато сиренето се размекне максимално. Добавете яйчената смес, и битата сметана.
Смесете естпресото и останалите 2 с.л.алкохол.
Потопете за кратко едновременно по 2 бишкоти в еспресото.
Наредете един слой на дъното на тавичка.
Отгоре изсипете половината крем, поръсете с настърган шоколад.
Отгоре наредете още един слой бишкоти.
Повторете същото с крема и шоколада.

Тирамису

Тирамису – одно из самых знаменитых итальянских блюд. Для приготовления классического тирамису необходимы mascarpone (маскарпоне) – молодой мягкий сыр с добавлением сметаны или сливок и savoiardi – воздушное пористое печенье в форме трубочек. Однако существует множество вариантов с добавлением фруктов, ягод, шоколада и различных алкогольных напитков. Кроме того, есть немало рецептов вкусных тортов с тем же названием, для которых используется крем на основе сыра маскарпоне и бисквитные коржи. Если вы не смогли купить маскарпоне, то для торта или десерта используйте смесь из нежного сливочного сыра или жирного творога с добавлением сливок, масла или молока.

Маскарпоне и бишкоти – задължителни съставки за ТирамисуТирамису – италиански десерт от бишкоти, напоени с кафе, намазани с крем от сирене ‘Маскарпоне’ и поръсен с горчиво какао. Това е най-общото определение на сладкиша. На пръв поглед, нещо съвсем обикновено. Какво обаче предизвиква споровете около него? Каква е оригиналната рецепта и защо всяка импровизация се наказва строго от кулинарните пуритани? Откъде идва и защо е наречено точно така?

Другата версия свързва сладкиша с венецианските куртизанки. Те обичали да похапват от него, за да имат сили за любовни преживявания през цялата нощ. Техните кавалери от висшето общество също харесали тирамисуто. Те вярвали, че той им помага да се представят по-достойно пред любимите си. (Твърдение, което не е съвсем лишено от логика – Тирамисуто е много калорично, а част от съставките като кафето и какаото, тонизират, благодарение на съдържащия се в тях кофеин,)

Десертът станал много популярен (най-вече заради името си, което означава

‘изправи ме, вдигни ме на крака’
и много бързо заема място в менюто на останалите заведения най-напред в града, а после и в цяла Италия .

И днес в ресторант ‘Le Beccherie’ правят десерта с натопени бишкоти в силно неподсладено еспресо, крем от маскарпоне и цабалионе и горчиво какао на прах. Алба и Алдо Кампеол, собствениците на заведението, съжаляват, че не са патентовали името и рецептата за сладкиша, най-вече за да се избегнат многобройните спекулации и предположения относно произхода му, както и заради многообразието от рецепти, които нямат нищо общо с оригинала, а вероятно и защото днес щяха да са милионери.

Тирамису

Продукти:

- 3 големи яйца, разделени на жълтъци и белтъци
- 1/2 чаена чаша захар
- 250 гр. сирене “Mascarpone”
- 2 чаени чаши еспресо или силно кафе
- 4 супени лъжици коняк или бренди
- 20 бишкоти “Ladyfingers”
- 2 супени лъжици какао

Приготвяне:

1. Разбъркайте 3-те жълтъка, 1 супена лъжица от кафето, захарта и 2 супени лъжици от коняка в голяма купа.
2. Бъркайте сместа 2-3 минути с миксер.
3. Прибавете сиренето и разбивайте с миксера 4-5 минути, докато стане еднородна смес.
4. В друга купа разбийте на сняг белтъците, заедно с 1/2 чаена лъжичка захар.
5. Внимателно сложете белтъците при останалата смес и разбъркайте леко с лъжица.
6. Останалото кафе, задно с останалите 2 супени лъжици коняк сложете в съд с плоско дъно. Потапяйте една по една бишкотите от всяка страна, за да се напоят в кафето и ги подреждайте на един ред в тавичка. Първият ред да е от 10 бишкоти.
7. Разстелете 1/2 от крема върху бишкотите.
8. Наредете отгоре вторият ред напоени бишкоти, след което разстелете останалия крем.
9. Поръсете отгоре с какаото.
10. Оставете в хладилника 2 часа преди сервиране.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории