Тирамису : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Тирамису

Добавено в Десерти, Италианска кухня

Добави към моето меню

Тирамису

Има много рецепти за тирамису, или по-скоро много неща да се наричат така. Казват, че за да бъде тирамису трябва да бъде приготвено от бишкоти Савоярди, маскарпоне и десертно вино „Марсала” Само ч колко хора ще си купят “Марсала” за да си направят сладкиш у дома, а маскарпонето е скъпичко, почти 10 лв за 500 гр. Ако заменим някои от продуктите или добавим плодове как е правилно да бъде името на тази вкусотия с аромат на кафе и бишкоти

и така приготвено с извара вместо маскарпоне и ягодов сироп вместо марсала
Леко тирамису
или още неделно защото е идеално към следобедното кафе в един почивен ден

tiramisu

Време за приготвяне 40 минути
хубаво е да престои една нощ

Продукти
3 пакета бишкоти (3 х 14 бишкоти)

за крема
500 г извара
500 мл течна сладкарска сметана
1 непълна ч.ч. захар
50 мл ягодов сироп
3 яйца – жълтъците

100 мл еспресо
50 мл ягодов сироп

* Жълтъците се разбиват със захарта на крем. Долива се марсалата 100 мл (в случая сироп). Слага се на водна баня, водата не трябва да завира. Около 15 мин сместа се разбърква докато се сгъсти
* Сладкарската сметана се разбива и се добавя маскарпоне (в случая извара) и се разбърква след което се добавят и крема с жълтъците. Разбърква се
* Сварява се еспресо, отделя се необходимото количество около 100 мл и се смесва с ягодовия сироп (затова в случая не се добавя захар към кафето)

Сглобяване на тирамису
В случая ползвам кръгла форма за торта с ринг
* Един пакет бишкоти, 14-15, се срязват през средата и се подреждат като борд на тирамисуто
* Взема се бишкота и се потапя за кратко, много бързо само до половината в кафето и се подреждат в тортената форма една до друга
* Върху бишкотите се разпределя около 1/3 от крема
* Реди се втори ред бишкоти, потопени в кафето и отгоре се разпределя останалия крем (не се опитвайте да напаснете при реденето бишкотите една върху друга при реденето, това може да се получи ако ги редите в правоъгълна форма)
* Оставя се да престои една нощ на хладно

При поднасянето са възможни много варианти
Ако искате да бъде класика, преди поднасянето поръсвате с какао (около 3 с.л.) с помощта на цедка. Имайте в предвид, че какаото попива в крема, ако престои
Може да украсите с плодове, да гарнирате с цветенца от сметана. а ако искате да е празнична може да я превържете и с лента, когато махнете ринга

tiramisu 1

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории