Последни Рецепти
Последни Статии

Васильовден 1 януари

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Васильовден 1 януари
Честити имен ден на Васил, Василка, Веселин, Веселина

“Сурва, сурва година, весела година,
голям клас на нива, червена ябълка в градина,
жълт мамул на леса, голям грозд на лоза.
Пълна къща с коприна, живо-здраво до година,
до година, до амина.”

vasil 1

Празничната трапеза задължително се прикадява с тамян.
Това е втората от трите кадени вечери в българския бит. Първата е на Бъдни вечер, а последната е срещу Богоявление (Йордановден).
Вярва се, че тамянът не само освещава блюдата, но и предпазва къщата от уроки, зли орисници, вещери и магьосници. Затова нощта срещу Васильовден се нарича още втора Бъдни вечер. Но за разлика от предколедната на нея вече се блажи.
Традицията повелява на новогодишната трапеза да има свинска пача, приготвена от главата на прасето, и ястие от птица – червен петел или пуйка. Въпреки изобилието от месни храни в центъра на васильовденската софра е баницата с късметите, в която се слагат дрянови клончета-късмети.
Главата на семейството завърта тавата три пъти в чест на Светата Троица – Бог Отец, Бог Син и Бог Свети Дух. Парчето, което се падне срещу него, се отделя за Богородица и се поставя под иконата й. След това всеки сам си избира парчето от баницата. Това е гаранцията, че късметът си е негов и предопределеното от Господа не се е паднало на друг.

vasil 2

СУРВАКАНЕ
Най-характерният за НОВА ГОДИНА обичай, известен в цялата страна. По смисъл е пожелание и обредно осигуряване на здраве чрез докосване със сурова (най-често дрянова) пръчка, и то именно в началото на годината. Сурвакарите са деца на възраст от 4-5 до 10-12г. (някъде само момченца). Събрани на групички от по няколко деца, те обхождат домовете на своите близки и съседи, като започват от своя дом. В чиста премяна и с торбичка, всяко дете носи свежо откършена и украсена пръчка, която има специално название – сурвакница, сурвачка, суровакница, василичарка и др. Нейната украса, свързана често с основния за даден район поминък, е твърде разнообразна – преплетени клонки, нанизи от пуканки, разнообразни вълнени конци, малки кравайчета. Най-напред децата удрят с пръчка всеки член от семейството, като започват от най-възрастния, и честитят:

”Сурва, сурва година,
весела година,
зелен клас на нива,
голям грозд на лозе,
жълт мамул на леса,
червена ябълка в градина,
пълна къща с коприна,
живо-здраво догодина,
догодина, до амина.”

Сурвакарската благословия (блаженка, слава, молитва, сорвакия) не се пее, а се изрича. Тя представлява вербална магия, чието действие подсилва осигуряването на здраве и изобилие във всичко. Често се сурвакат и домашните животни. При обхождането сурвакарите се провикват от първата врата: ”Сурва, сурва година”, а вътре сурвакат всички наред с думите: ”Сурва година, весела година, живо здраво догодина, догодина до амина”. В някои села децата пеят и песни. Навсякъде те получават от домакините кравайчета, плодове, орехи, сланина, дребни пари и по-малки подаръци. Някъде дряновите пъпки от сурвакницата се пускат в полозите на кокошките, за да се мътят пилета. Среща се и вярването, че младите жени, за да им растат дълги и лъскави косите, трябва да ги измиват с вода, в която пускат откъснатите скришом пъпки. На връщане вкъщи децата в Пловдивско хвърлят пръчките в някой двор или в реката – ”да не носят у дома бълхи”.

Етнолозите търсят корените на обичая в най-дълбока древност, когато е съществувало строго делене по пол и възраст в дадено общество. Сурвакарите са наследници на древни жреци. В този смисъл сурвакането е инициация (посвещение) на преминаването от детска в юношеска възраст. От началото на миналия век обаче тази функция на обичая окончателно е забравена и в сурвакането масово започват да участват и момичетата.
Някои учени извеждат обичая от римския празник луперкалии, посветен на основателите на града Ромул и Рем и на отгледалата ги според легендата вълчица. В този ден жреците са обикаляли улиците на Вечния град с ремъци от вълча кожа и са удряли по дланите младите жени и девойките за женене като магия против безплодие. Според трети доколкото сурвачката се прави от дрян, обичаят произхожда от прабългарите. За тях дрянът е бил свещено и магическо дърво. Затова и в редица райони сурвачката се нарича просто дряновица. Нейната украса също има магически смисъл – нанизите пуканки, парички, панделки, кравайчета и т. н. излъчват защитна сила против различните уроки и болести. Децата сурвакат първо своите родители и близки в семейството, започвайки от най-възрастния. Сурвакарската благословия се нарича блажанка, сурвакия, слава или молитва. Повтарящите се в нея благопожелания за здраве и берекет наподобяват заклинанията на прабългарите при жертвоприношенията.

Първи януари е ден за гадаене
Нова година е празникът с най-много имена в българския език. В различните райони я наричат Сурваки, Сурва, Сурока. За разлика от редица други народи у нас 1 януари отдавна се смята за начало на календарната нова година. Според народните вярвания ранната утрин на този ден е най-хубавото време за гадаене, защото отбелязва деня на зимното слънцестоене (на практика той настъпва седмица по-рано). През годината ще се случи всичко, което са показали бобът, конецът, пръстенът и всички останали предмети за врачуване.
По броя на предварително наречените пъпки на сложените в тестото на новогодишната баница дрянови клончета също се гадае за това, какво очаква изтеглилия парчето обитател на дома.
На първи януари стопаните обхождат нивите си с молитви за берекет.
В отделни краища на страната главата на семейството излиза с брадва в двора си и демонстративно се заканва да отсече някоя овошка, която през изминалата година не е родила. А останалите членове на фамилията го увещават, че през тази година тя ще роди. Така го “скланят” да отложи екзекуцията.

Св. Василий ни остави най-хубавата литургия
В първия ден на годината църквата чества две големи събития – Обрезание Господне и св. Василий Велики. Обрезанието е свещенодействие, установено в Стария завет при патриарх Авраам. Този ритуал служи като “знак на завета” между Бога и богоизбрания народ. На осмия ден след своето раждане по време на този ритуал Христос получава името Иисус. Възпоменанието за Господното обрезание още през IV век било утвърдено като тържествен Господски празник, с който се приключва осемдневният цикъл на Рождественските дни.
В същия ден се чества и св. Василий Велики – Васильовден. Роден около 330 година в Кесария Кападокийска, детството и младостта му преминали през царуването на император Константин Велики. Получил началното си образование от своя баща, а по-късно минал през школите на Кесария, Цариград и Атина. На 30 години бил кръстен и решил да посвети себе си на съзерцателен живот. Като Кесаро-Кападокийски архиепископ Василий се проявил като умел защитник на православното учение, погрижил се за благолепието на богослужението, установил строг ред и въвел среднощни бдения с пеене на псалми. Като паметник на дейността му в това отношение винаги ще служи и съставената от него Василиева света литургия, която се изпълнява десет пъти през църковната година. Още през Златния век на старобългарската писменост и в първите десетилетия след своето покръстване българите са били ощастливени да четат в превода на Йоан Екзарх св. Василиевия “Шестоднев” с неговите девет беседи върху 26 стиха от първата глава на Книга Битие, които и днес удивляват с критичния си поглед и богоозарена мисъл. Надарен с прозорливост, св. Василий предвидил смъртта си и предал душата си на Бога на 1 януари 379 година.
Епископ Йоан БОГОСЛОВ

Карамановден 2 януари
На 2 януари (свети Силвестър, папа Римски) по народна традиция се е празнувал Карамановден, посветен на биволите и въобще на едрия рогат добитък. През нощта срещу празника момците, ходили да коледуват, на групи обхождат стопаните и изриват тора от непочистените им от Коледа обори. Те се угощават с предварително оставената там торба с вино, хляб и някакво сушено месо – наденици, кървавица, пастърма. На следващия ден риначите може да бъдат поканени допълнително на угощение, особено там, където има мома за женене. Етнолозите смятат, че този обичай е отглас от мита за Херкулес, очистил оборите на цар Авгий, за което трябвало да получи дъщеря му за отплата.

30.12.2006

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории