Последни Рецепти
Последни Статии

Зелено сирене

Добавено в Любопитно, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Зелено сирене

Знаете ли, че има българско сирене:
– Европейските ценители на сирената изкупили още първия ден на Световното изложение “Cheese 2015” в италианския град Бра.
– Е на трето място в класацията на британския „Телеграф” за сирената в Европа. Първите две места са заети от австрийското Alp-Bergkäse и от белгийското Fromage de Herve.
zeleno sirene

Да, това е митичното зелено сирене от с.Черни Вит. Уникален продукт, който се произвежда единствено на това място в България, но който според родното законодателство е забранен за продажба. За това е почти невъзможно да го опитате освен на изложения или директно да отидете до тетевенското село, където местен жител е възродил традицията за производството му.
Цветан Димитров от с.Черни Вит, Тетевенска община е единственият, който произвежда зеленото сирене. То се прави от овче или козе мляко, като името си получава от характерната синьо-зелена плесен, която се образува по него и която се среща само тук. То се съхранява в дървени качета, което е и причината да е забранено от българското законодатерство.
Сиренето може да се съхранява в хладилник, а тези които са го опитвали са изненадани и очаровани от вкусовите му качества, които превъзхождат сирената, предлагащи се по магазините.
снимки greencheese.eu

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории