Последни Рецепти
Последни Статии

Сладкиш с ябълки и орехи

Добавено в Десерти

Добави към моето меню

Сладкиш с ябълки и орехи
Есента започва когато правиш нещо вкусно на фурна като пълнени патладжани със зеленчуци или сладкиш с ябълки и ухае на прясно изпечен домашен хляб… Това се случва някъде в края на септември в някой сив ден с тих дъждец, когато жълтите листа започват да покриват влажната земя и може да се събират паднали от вятъра кестени и орехи.
В такъв ден ти се иска да твориш в кухнята вкусна храна, защото хем е топло, ухае приятно и се събират любимите хора около теб. Това е сладкиш почти като на баба с ябълки и орехи, като има само една малка промяна. Получава се нещо леко, пухкаво и вкусно. И бързо се приготвя, ако има кой да ти почисти орехи или да настържи ябълките.

Сладкиш с ябълки и орехи

Продукти:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
½ ч.ч. олио
1/3 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. бакпулвер (5 г)
За плънката:
2-3 ябълки
1 ч.ч. начукани орехи
2 с.л. грис
2 с.л. захар
(Чашата е с вместимост 200 мл)

Сладкиш с ябълки и орехи 1

Начин на приготвяне:
• Орехите се нарязват на ситно
• Ябълките се почистват и настъргват на средно ренде. В купа се смесват с орехите, 2 с.л. грис и 2 с.л. захар, ако не се сладки. Сместа се разбърква (аз използвах дребни ябълки от градината, затова измерих, че сместа е 2 ч.ч. от 200 мл)
• Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1/3 ч.л. сода за хляб и олиото. Сместа се разбърква
• Форма за печене се намазва с олио и поръсва с брашно. Изсипва се половината от кексова смес. Отгоре се разпределя слой от настърганите ябълки с орехи. Отгоре се разпределя останалата кексова смес.
• Пече се на средна фурна на 200 градуса, до суха клечка.
• Сладкишът се реже на парчета след като изстине и се поръсва с пудра захар по желание.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории