Последни Рецепти
Последни Статии

Пържоли по троянски

Добавено в Други

Добави към моето меню

Пържоли по троянски
Продукти: 1 кг свински пържоли, 250 г сурова наденица, 800 г кисело зеле, 600 г гъби, 5-6 картофа, 2 кафени чашки мас, 250 г кисели краставички, 5 люти чушлета, черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Пържолите и наденицата се изпичат на скара. Зелето се нарязва на ситно и се задушава в мазнината до омекване. Подправя се с черен пипер и се разпределя на 5 порции. Отгоре се поставят по 1 пържола и парче наденица. Отстрани се подрежда гарнитурата от задушените гъби, изпържените картофи, нарязаните краставички и по 1 люта чушка.

Черноосъмска кавърма
Продукти: 1 кг телешко месо, 5-6 глави лук, 3 глави чесън, 1 1/2 пакетче масло, 1 чаена чаша бяло вино, 2 дафинови листа, черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Почистеното от ципите и костите месо се нарязва на по-големи парчета и се слага в глинен съд. Върху него се поставят нарязаните на четвъртинки глави лук, обелените скилидки чесън, дафиновите листа и маслото. Посолява се и се наръсва с черен пипер. Залива се с виното и малко вода. Захлупва се и се пече на умерена фурна 2 часа.

Милка Маринова, с. Орешак, махала “Миленча”

Смолянски мамулки
Продукти: 3 чаени чаши брашно, 1 пакетче масло, 4 чаени чаши кисело мляко, 1 чаена лъжичка сода за хляб, 1 чаена лъжичка червен пипер, сол и чесън на вкус.

Начин на приготвяне: Приготвя се тесто от брашното, содата и вода, което се разделя на 4-5 топчета. Всяко топче се разточва на по-дебел лист, от който се изрязват лентички с дължина 5-6 см и ширина 1 см. Пускат се във вряща вода, която преди това е подсолена, и се варят, като от време на време се разбъркват, за да не залепнат. Вадят се с решетъчна лъжица и се слагат по 10-15 броя в чиния. Заливат се със стрит чесън, който сме смесили с киселото мляко и разтопеното масло, подправено с червения пипер.

Копривщенски млин
Продукти: 5 чаени чаши брашно, 1 супена лъжица оцет, 4 кафени чашки олио, 1 чаена чаша захар, 1 1/2 чаена чаша счукани орехи и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Омесва се тесто от брашното, оцета, 1 супена лъжица олио, вода и малко сол. Оформят се 12 тестени топки. покриват се кърпа и след 1 час се разточват или разтеглят на кори, които се нареждат леко нагънати в тавичка, като се поръсват с олио и смес от ореховите ядки и захарта. Млинът се пече в умерена фурна. Още докато е горещ, се поръсва с подсладена вода и се покрива с кърпа, за да омекне.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории