Последни Рецепти
Последни Статии

високо кръвно налягане

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

високото кръвно налягане
Мерете кръвното след 5 минути покой

За повишеното кръвно налягане и последиците от това е писано много. Високата честота на мозъчните инсулти и инфарктите в България налага да се обръща непрекъснато внимание върху рисковите фактори. Един от най-съществените фактори е високото кръвно налягане.
Системното проследяване на стойностите на кръвното налягане в домашна обстановка от самия болен или от членове на неговото семейство трябва да се насърчава поради факта, че така се избягва “симптомът на бялата престилка”. Много пациенти при измерване на кръвното налягане в лекарския кабинет се притесняват и дават понякога фалшиви данни за по-високо налягане. Въпреки това при всяко посещение в лекарски кабинет независимо от повода трябва да се проследяват стойностите на налягането.

blood pressure pix

За ежедневната практика измерването на кръвното налягане се прави в седнало положение на пациента. Трябва да има удобна поза за гърба и ръката да е подпряна така, че мястото на маншетата да бъде на нивото на сърцето. Това положение трябва да е заето 5 мин преди измерването. При пациенти над 65 г. с придружаващи страдания и вече на антихипертензивна терапия налягането е препоръчително да се измерва в легнало положение. Болният не трябва да е пил кафе най-малко 1 час преди измерването, както и да не е пушил 30 мин преди това. Помещението трябва да бъде тихо, затоплено и уютно.

Най-добре е измерването на налягането да става с апарат с живачен сфигмоманометър. Той трябва да е поставен стабилно около ръката с вертикално положение на манометъра. Редно е тези апарати да се проверяват на 6 месеца от специалист в метрологична лаборатория. Балонната част, маншетата, трябва да обгръща поне 2/3 от обиколката на мишницата. Така трябва да бъде поставена, че мястото, което свързва балона с манометъра, да се пада по средата на лакетната сгъвка. Неспазването на тези изисквания води до фалшиво високи стойности. Хубаво е да се правят по две измервания с пауза по 1 мин между тях. Ако разликата между тях е повече от 5 ммHG, да се направи трето измерване. При първоначално мерене е хубаво да се измери кръвното и на двете ръце и ако има разлика, се приема за вярна по-високата стойност и след това меренията стават само на тази ръка.
Напомпването на гумения балон трябва да става бързо до стойности 220-240 на манометъра. Отпускането на въздуха от маншетата трябва да бъде бавно със скорост 3-5 ммHG в секунда.
Появата на тоновете в слушалката става при налягане в маншетата равно на систолното налягане, а заглъхването на тоновете е равно на долната граница, диастолното налягане.
Всички измерени стойности в домашна обстановка се записват (дата, час на измерването, на коя ръка и т.н.) и се докладват на лекуващия лекар, който преценява дали се касае за повишено кръвно налягане и назначава съответната терапия.

Стресът в работата покачва кръвното


Хроничният стрес на работното място води до трайно повишаване на кръвното налягане, твърдят експерти.

Непрекъснато повишаващите се изисквания на работното място, късите срокове за изпълнение и липсата на достатъчно подкрепа от колегите са в основата на проблема, който е особено ясно забележим при мъжете, твърдят изследователи от Университета Лавал (Université Laval) в Квебек, Канада.
Изводите от тяхното 7-годишно проучване сред почти 7000 души са публикувани в новия брой на American Journal of Public Health.
“Сравнително отдавна е известно, че стресът на работното място води до повишен риск от развитието на различни заболявания, включително сърдечно-съдови и депресия. Нашите резултати обаче показват, че именно стресът е особено определящ фактор по отношение развитието на високо артериално кръвно налягане”, пишат канадските специалисти. “Ако налягането се намали дори само с 5 мм, това намалява риска от сърдечен удар с около 20%”.
“Несъмнено, стресът в работата действа в комбинация с други рискови фактори като лош режим на хранене и зле балансирана диета, употреба на твърде много алкохол, тютюнопушене, недостатъчно физическа активност. Но според нас на първо място е именно непрекъснатият стрес, под който работят го.яма част от хората в днешно време”, твърди още д-р Шантал Гимон (Chantal Guimont).
По данни от Health and Safety Executive всеки случай на заболяване, чиято природа може да се търси в стреса на работното място, води годишно до загуба на 30,9 работни дни. Затова и, според канадските специалисти, проблемът е най-правилно да се решава чрез активната намеса на управляващите съответната компания, защото те са в състояние да нанесат корекции в работната обстановка, като премахнат излишното напрежение и подобрят взаимодействието между отделните звена във фирмата.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории