Последни Рецепти
Последни Статии

Нови препоръки за менюто в детската градина

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Доказани суперхрани от традиционната българска кухня и най-полезните модерни екзотични продукти влизат в препоръките за менюто в детските градини. Сборникът е минал през одобрението на експерти на здравното министерство и е готов за печат. Съдържа над 420 рецепти, 25 от тях адаптирани от предложения на родители. Това съобщи проф. Стефка Петрова, специалист по хранене и диетитика в Националния център по обществено здраве и анализи, ръководител на експертната група, разработила сборника. Той включва ръководство за здравословно хранене и примерни седмични менюта по сезони. Заменя рецептурник от 2004 г., голяма част от който днес е неизползваема поради наредба на министерството от 2011 г., която не допуска предлагане на пържени храни и колбаси като основни ястия.

children eating pix 1 1
Традиционни български храни съжителстват с чия, киноа, авокадо, манго, броколи, зеленчукови смутита. Увеличават се порциите супа и второ за по-големите, десертът намалява

Новото ръководство въвежда два варианта за големината на порциите на основните ястия и супите поради съществената разлика в енергийните потребности в двете възрастови групи в детските заведения – на 3-4 години и на 5-7 години.
За малките супите и основното ястие остават съответно 100 и 130 грама,за по-големите се увеличават на 130 и 150 грама. Но в същото време се намалява големината на десерта – порциите стават съответно по 80 и 100 грама.
Корекцията е резултат, от една страна, на актуализираните научни препоръки за намаляване на въглехидратите като енергиен процент от дневните потребности на организма. От друга страна, се съобразяваме с родителските наблюдения, че в предучилищната възраст децата не се наяждат с порциите за 3-4-годишните, обясни проф. Петрова.

Преди се препоръчваше въглехидратите да осигуряват 55-75% от енергийната стойност на храната, сега границата е 45-60% от енергията. Има нови доказателства, че прием на въглехидрати над 60 енергийни процентарязко увеличава риска от наднормено тегло, включително при децата и особено ако въглехидратите постъпват от добавени захари и рафинирани брашна, допълни специалистът.

В голяма част от новите рецепти захарта е намалена чрез замяна с пресни и сухи плодове. Хлябът в сандвичите е по-малко, пълнозърнестият става първи избор, дадени са и алтернативи с безглутенови брашна.
Включено е традиционното българско жито лимец, както и булгур.
Отпадат тестени закуски от бяло брашно – тутманици, пирожки, бутерки, мекици.

С нови рецепти ограничават белия хляб в детските градини и училищата

Киселото мляко, изварата, българското саламурено сирене или кашкавалът са ежедневно представени в менюто чрез разнообразни рецепти.
Под привлекателна форма и вкус се предлагат риба, птиче месо.
Прекрасните български плодове и зеленчуци са абсолютен приоритет.
Активно присъстват полезните български бобови храни – боб, леща, нахут, и традиционно използвани в кухнята ни семена като сусама.

За разнообразие са включени нови интересни рецепти със здравословни храни от цял свят, за да може децата да ги обикнат и да станат част от модела им на хранене.

Наред с българската студена супа таратор се предлага испанската доматена – гаспачо. Присъстват и навлизащите все по-активно в храненето у нас елда, киноа, чия, авокадо, броколи, брюкселско зеле, салата айсберг, манго, фурми и други модерни и полезни храни. Както и сравнително новите зеленчукови и плодови смутита и сурови кремове и сладоледи от плодове.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории