Последни Рецепти
Последни Статии

Диетите са вредни за мъжете

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Диетите са вредни за мъжете

Изкуството да се храним е един от най-важните елементи на здравословния начин на живот. Ако не владеем това изкуство, лесно можем да си докараме куп болести. Един от проблемите, които са свързани с недохранване или лошо хранене, са смущенията на половите функции при мъжете. Те се увреждат значително дори при умерено недохранване.
Първият признак на това е намаленото желание за полов контакт. Това е особен вид импотенция, която се изявява като намалена и некачествена ерекция. Когато нормалното телесно тегло спадне само с 10%, изчезва половият живот. Установено е в експеримент, че след 24-ия ден на недохранване подвижността на сперматозоидите и продължителността на техния живот рязко намаляват.
При продължително гладуване настъпват промени в структурата и функцията на мъжките полови жлези и се стига до липса на сперматозоиди и стерилитет при мъжа.
Не само общият калориен недостиг оказва неблагоприятно въздействие върху сперматогенезата, но от особено значение е недоимъкът в качествения състав на храната.
Белтъци
За нормалното протичане на процесите за образуване на пълноценни сперматозоиди особено значение имат белтъчините, които са основен градивен материал за човешкия организъм.
Белтъците имат сложен строеж. В състава им влизат най-разнообразни аминокиселини, които биват заменими и незаменими. За възпроизводителната дейност на мъжа най-голямо влияние оказват така наречените незаменими аминокиселини – триптофан, метионин, лизин, лейцин, аргинин и др.
Средно 25% от аминокиселините в човешкия организъм са незаменими, това количество се поддържа, ако средно 40% от необходимите белтъчини за 24 часа са от животински произход. Когато това количество спадне, вече е налице аминокиселинна недостатъчност, отразяваща се върху развитието и възстановяването на организма. Бедна на белтъци храна рязко понижава функцията на тестисите, което води до намаляване броя на сперматозоидите и тяхната подвижност. Фруктозата и лимонената киселина, които са изключително необходими за жизнеспособността на сперматозоидите, намаляват. Счита се, че разрушаване настъпва не само в тестикуларната тъкан при намаление на белтъците в храната, но и в семенните каналчета и в хипофизата. Нейните хормони стимулират зародишния епител. Измененията в тестикуларната тъкан не са напълно обратими. Ако след продължително гладуване отново се възстанови нормалното хранене, се наблюдава известно подобряване в качеството на сперматозоидите, но пълно възстановяване на правилното им образуване не настъпва. При тези случаи проведената стимулация на сперматогенезата с хормони не дава положителен ефект.
Киселини
Отдавна се знае за вредните въздействия върху образуването на сперматозоиди от липсата на мастни киселини. Експерименталните проучвания върху мъжки плъхове, на които за 18 седмици спрели да дават храна с ненаситени мастни киселини, доказват това. Установена е също така атрофия на простатната жлеза, тестисите и семенните мехурчета. Възстановяването на хранителния режим, който съдържа ненаситени мастни киселини, води до възстановяване на оплодителната способност.
Минерали
Минералите влизат в групата на защитните храни. Независимо че нямат енергийна стойност, те участват активно в обменните процеси в организма, оказват влияние върху ензимите и хормоните. Затова те са важни за правилното функциониране на ендокринните жлези. Недостигът им в организма се проявява предимно при бебетата, когато метаболизмът е усилен. При мъже не е наблюдавано специфично ендокринно увреждане при недостиг на някои микроелементи. От друга страна, минералните съставки в храните са в сложни взаимоотношения и ефектът не може да се разглежда изолирано. Установено е например, че химичният елемент мед, който се съдържа в кръвта, се контролира от хормони. Проучванията при момчета между 12 и 20 години разкриват, че цинковият недоимък води до растежно забавяне и хипогонадизъм, а лечението с цинк коригира този проблем.
Витамини
Влиянието на витамините и тяхната липса върху мъжкия организъм е голямо и това е доказано от редица проучвания.
Витамин Е регулира нормалните функции на епитела на половите жлези. Стимулира образуването на сперматозоиди и повишава продукцията на мъжките полови хормони андрогени. При дълготрайна липса на витамин Е зрелите сперматозоиди се изменят и намалява подвижността им.
Витамин А спомага за правилното функциониране на половите жлези. Ако е в недостатъчни количества, се наблюдава атрофия на тестисите и дегенерация на семенните каналчета, което води до спиране на образуването на сперматозоиди.
Витамин С подобрява окислителните процеси в организма, но има и голямо значение за дейността на тестиса. Играе решаваща роля за дезинтоксикация на крайните продукти на метаболизма на сперматозоидите. През последните години вниманието на изследователите е привлечено върху проучването на липсата на витамин В и влиянието й върху мъжкото сексуално здраве. Доказано е, че при тези случаи секрецията на андрогените спира.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории