Последни Рецепти
Последни Статии

Как да направим “истинска” пица у дома

Добавено в Други

Добави към моето меню

Как да направим “истинска” пица у дома

За да направим “истинска” хубава, препчена и хрупкава пица у дома има няколко прости правила, които да следваме:
– да приготвим хубаво, специално тесто за пица,
– пченето на пицата да става внимателно, според предписанията и особеностите на нашата фурна;
– да използваме малко, но качествени продукти;
– защо да не си закупим и специални тави за печене на пици – добре изпечената пица с тях е гарантиран.

И така за да приготвим пица у дома, която да удовлетвори желанията и вкусовете на нашите приятели и семейство трябва да спазваме следните правила:

* Избор на продукти
Италиянците
За да постигнете високо качество, продуктите трябва да бъдат или пресни или качествени консерви и да имат следните характеристики:
– използвайте питейна, мека вода (ако е варовита, добре е да я кипнете предварително);
– маята може да бъде използвана прясна (колкото е възможно по-светла на цвят и да бъде ронлива, сипкава) или суха (по-лесна за съхранение, разтваря се при 38 градуса);
– солта трябва да бъде хигроскопична. Може да използвате и морска сол – така се удължава времето за втасване.
– брашното от магазина обикновено е по-меко и съкращава времето за готвене, а абсорбирането на водата е около 50 % (всеки килограм брашно абсорбира 50 децилитра вода);
– съставките за гарнитурата са по ваш вкус, но все пак един съвет: не смилайте моцарелата (ако я използвате), защото ще промени вкуса си и няма да се разтопи добре.
2. Рецептата
За хубава пица е необходимо:
– 1 l вода;
– 2 kg брашно;
– 20 g прясна (или 7 g суха) мая;
– 50 g морска сол.
Количествата могат да се увеличават или намаляват, ако е необходимо, като маята е добре да бъде намалена, ако температурата на въздуха е над 23-25 градуса (както обикновено е през лятото). Полученото тесто при тези съотношения е около 3.07 kg, напълно достатъчно за 4 стандартни домашни пици.
3. Замесване
За да получите добро тесто, вземете два големи дълбоки съда и разделете в тях брашното наполовина. Разделете и водата в две чаши и разтворете солта в едната чаша, а маята в другата. Изсипете едната чаша в първия съд, а втората чаша – във втория. Разбърквайте поотделно сместа и в двата съда, докато получите хомогенна смес.
След…

.. което добавете сместа от единия съд в другия и месете тестото, докато то стане меко, гладко и леко влажно.
Ако имате машина за месене, винаги започвайте с брашното, след което добавете водата с маята, като задържите около 2 dl вода, за да разтворите солта. Тя трябва да бъде добавена, когато тестото вече има известна хомогенност. Винаги избягвайте контакт между солта и маята, защото първата пречи на процеса на втасване. Тестото е готово, когато съдът му изглежда чист по стените.
След като тестото е омесено, разделете го на парчета с различна големина, в зависимост от това каква дебелина на подложката искате да направите за вашата пица. Оставете тестото в хладилника при температура 2-6 градуса. То може да се съхранява там от 6+ до 24 часа.
4. Втасване
Тестото трябва да престои (в центъра на съда, където ще приготвяте пицата) поне 3 часа при постоянна температура около 23 градуса. Парчетата тесто трябва да разпънете с ръце върху дъното на съда (най-често тава) в един хомогенен слой, докато достигнат границите на тавата. Добре е предварително да сте намазали тавата с олио или зехтин. Поставете отгоре домати, ако искате “червена” пица или олио (зехтин), ако искате “бяла” пица. След което е добре тестото да престои поне още 1 час, преди да продължите с останалата част от приготвянето на пицата.
5. Готвене
Има още едно нещо, което е много важно, защото ще ви даде възможност да направите наистина качествен продукт. Температурата за печене в готварската печка трябва да бъде около 250 градуса за период от 12-15 минути. Затова включете фурната на максимум и изчакайте, докато достигнете желаната температура. Добре е да печете пицата на две фази:
– първо печете тестото с доматите или олиото за 8-10 минути;
– извадете тавата, добавете отгоре гарнитурата по ваш избор и върнете тавата в печката, за да довършите печенето.
Ако искате да почувствате възможно най-добре аромата от готовата пица, най-добре е да я сервирате на масата веднага, след като я извадите от фурната.
Ако…

… пък ви се вижда сложно и продължително или не искате да се упражнявате в кулинария, можете просто да позвъните на любимата си пицария и да се доверите на истинския майстор

Основно тесто за пици, фокачи и др.
добави към любимите рецепти страница за печат изпрати на приятел
Основно тесто за пици, фокачи и др.
Продукти:

250 г брашно
125 мл вода
3,5 г суха мая
1 ч л сол
1 ч л захар
1 с л олио (зехтин)
или 1 с л мас (15 г)
Приготвяне:

* Маята се разтваря в топла вода.
* Добавя се захарта и солта.
* Брашното се пресява и се замесва тесто.
* Накрая се добавя олиото и още един път се омесва тестото.
* Оставя се на топло място да удвои два пъти обема си.

Основно тесто за пица и фокача
Гости: Зохара Кампаньола и Мириан Керубини
23/6/2007

Списък на необходимите продукти:

1 кг брашно
1/2 кубче мая (25 г)
3 с. л. зехтин
1 1/2 ч. л. сол

за фокачата:
6-7 с. л. зехтин
1 ч. л. розмарин
морска сол за поръсване

за пицата:
200 мл доматен сос
100 г моцарела
10 маслини
3-4 с. л. зехтин
1/2 ч. л. риган

Начин на приготвяне:

1. Маята се разтваря в около 200 мл топла (но не гореща) вода и се налива в брашното. Добавя се зехтинът и се посолява на вкус.

2. Постепенно се налива вода и се замесва меко тесто. Оставя се да престои 2 часа, при което обемът му трябва да се увеличи двойно. След това се разделя на две части и с едната се приготвя фокача, а с другата – пица.

3. Тава за пече се намазнява обилно със зехтин. В нея се слага тестото за фокачата и се доомесва, като се поръсва с розмарин.

4. Постепенно тестото се разстила, така че да запълни тавата. Намазва се със зехтин и вода, предварително смесени в съотношение едно към едно.

5. Фокачата се поръсва с морска сол и още малко розмарин и се оставя да втаса за около 20 минути. След това се поставя в загрята фурна и се пече 15-20 минути при температура 200-220 градуса.

6. Тестото за пицата се омесва върху набрашнен плот. Тавата, в която ще се пече пицата, се намазнява, тестото се разточва до големината й и се пренася в нея.

7. Върху тестото равномерно се разстила доматеният сос.

8. Отгоре се поставят парченца моцарела, поръсва се със сол и риган и се полива с малко зехтин.

9. Накрая се добавят нарязаните маслини, пицата се поставя в загрята фурна и се пече около 20 минути при температура 200 градуса.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории