Последни Рецепти
Последни Статии

Мързеливите са по-здрави

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Мързеливите са по-здрави
Зловещата комбинация високо кръвно, стрес и инсулт заплашва работохолиците

Работите повече от 8 часа на ден? Трудите се на няколко места? Ако отговорът ви е “да”, то значи, че трябва повече от всеки друг да се пазите от “кароши”. Това странно наименование, което звучи повече като поредната японска видеоигра, всъщност означава доста сериозно заболяване. Използва се като събирателно име на фаталното съчетание силен стрес, високо кръвно налягане и мозъчен инсулт.Феноменът е описан за първи път в Япония и е резултат от прекомерно натоварване с работа. В Страната на изгряващото слънце се приема, че човек е в условия на “кароши”, когато в продължение на повече от седмица се чувства емоционално и телесно претоварен.

Статистика
Жените все по-често стават жертва на злокобния феномен. Изследване, проведено в Китай сред около 100 хиляди жени на възраст между 25 и 45 г., показва че 80% от тях са психически и физически преуморени. Обяснението е, че живеят при двоен натиск – от страна на семейството и на работодателите си. Представителките на нежния пол могат да се трудят и да печелят доста добре, често повече от мъжете. Но традиционните очаквания, че трябва да се грижат за дома, децата и семейството, на практика се превръщат в сериозно бреме. Когато се натрупат множество дейности и човек се стреми да ги изпълнява перфектно, без да си дава почивка, се стига до фатално съчетание от здравословни проблеми.

Натрупване
Естествено те не се стоварват отведнъж. Редица фактори действат подмолно в продължение на години. Например една от съществените причини за високо кръвно налягане е начинът на хранене. Всяко претоварване с животински мазнини увеличава лошия холестерол в кръвта, влияе неблагоприятно върху обмяната на кръвната захар. Когато лошият холестерол е прекалено много, той се отлага върху стените на артериите. С времето се натрупва и стеснява или запушва кръвоносните съдове. Ако към злоупотребата с животински мазнини се добавят преяждането със сладкиши и тестени храни, както и липсата на интензивни движения във всекидневния живот, със сигурност се стига до затлъстяване.

В България статистиките сочат, че над 50 процента от жените и мъжете над 50-годишна възраст са с наднормено тегло. Друго проучване показва, че над 1 600 000 са хипертониците в страната ни. Освен това всеки трети българин се оплаква от психичен дискомфорт.
Постоянният стрес отключва биохимични процеси, които водят до повишаване на кръвното налягане, а хипертонията е един от основните рискови фактори за възникване на исхемична болест на сърцето. Така че разумно е всеки човек да следи кръвното си налягане. Някои кардиолози препоръчват редовно измерване и при напълно здрави хора. Ако стойностите не са оптимални, налага се кръвното налягане да бъде следено всекидневно.

Кръвно
Според класификация на СЗО и Международното дружество по хипертония оптималните стойности на кръвното налягане са 120 мм живачен стълб (за систолната, т.е. горната граница) на 80 мм живачен стълб (за диастолната, т.е. долната граница). За нормални се приемат стойностите 130 на 85. Кръвното налягане е високо при 139 на 89. Лека степен на хипертония има при стойности от 140 до 149 за горна граница и 90-94 за долна. Умерената хипертония е от 160 до 179 на 100-109. При тежката форма систоличното налягане е над 180, а диастоличното над 110. Първоначално хипертонията е безсимптомна. По-късно се явяват главоболие, тежест в сърдечната област, общ дискомфорт. В такива случаи трябва да се извика Бърза помощ и незабавно да се измери кръвното налягане. Когато е надхвърлило нормалните стойности, задължително е пострадалият да легне, но не в напълно хоризонтално положение. Най-добре е да се подпре на висока възглавница, така че главата му да е на високо. Може краката да се потопят в леген с топла вода, за да се разширят кръвоносните съдове и по-голямата част от кръвта да отиде в долната половина на тялото. По този начин се отдалечава рискът от мозъчни увреждания.

Варианти
Възможни са два вида инсулт – хеморагичен и исхемичен. При първия вид нарушенията в мозъчното кръвоснабдяване настъпват поради разкъсване на кръвоносен съд и изблик на кръв. По правило хеморагичните инсулти се явяват внезапно, на фона на значително повишено кръвно налягане. В други случаи при атеросклероза и свиване на кръвоносен сьд настъпва неговото трайно запушване. В увреденото място не отива кръв. Умира мозъчна тъкан и настъпват исхемичните инсулти. Те са по-чести и водят до по-големи увреждания. Необходима е лекарска намеса и сериозно медикаментозно лечение.

Профилактика
Как да се избегнат тези здравословни проблеми? Медиците ги определят като мултифакторни, но от многото причини най-съществен е стилът на живот. Лекарската практика показва, че почти няма човек, заболял рано от исхемична болест на сърцето с усложнения, който да не е бил подложен на стрес и да не е бил пушач. Отдавна е доказано, че въглеродният окис, азотните окиси и преди всичко никотинът от цигарите имат силен токсичен и песорен ефект върху кръвоносните съдове. Алкохолът е друг рисков фактор. Той трябва да се ограничи до разумни количества – 50 г концентрат, чаша бира, до две чаши вино, но никога и трите вида алкохол в един и същи ден. Задължително е да се намали солта до 5-6 г дневно. При хипертония е по-добре да се соли с калиев хлорид вместо с натриев хлорид. Ако човек е с наднормено тегло, трябва да направи всичко възможно да влезе в нормите. Най-сигурният начин е всеки ден приемът на храна да е малко по-малък от разхода на енергия. Помага и умерената физическа активност. Задължително е да се доставят витамини и микроелементи, особено К, Са, Мg. Тези вещества се осигуряват чрез хранене с пресни плодове и зеленчуци. А срещу стреса е здравословно да постигаме устойчивост. Няма готова рецепта за противодействие, тъй като хората не са еднакви. Но при всички случаи е добре да възпитаваме у себе си толерантност към околните, да избягване ненужните конфликти, да си поставяме цели, съизмерими с възможностите ни. Разумно е да живеем в мир със себе си.
За това състояние в Япония има специална дума уа, която означава равновесие, спокойствие, внимание, уважение, почит.

Д-р Ваня Шипочлиева,

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории