Пиле с ориз и грах
Добави към моето меню
Пиле с ориз и грах
отделно пиле яхния с грах
да се напише
а в тази пилето се пече и тогава се добавя ориз и грах
23/10/2006
1 пиле или 6 пилешки бутчета
400 гр грах (замразен или от консерва)
6 бр. пилешки кълки
450 г замразен грах
300 г ориз
100 г обезкостени маслини
50-60 г масло
3 печени чушки
2-3 стерилизирани домата
2 скилидки чесън
1 глава лук
1 с. л. доматено пюре
1/2 ч. л. сол
магданоз за поръсване
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Пилешките кълки се поръсват със сол и черен пипер и се запържват в тенджера с предварително загрятото масло.
2. Щом станат златисти, се обръщат и в тенджерата се добавят едро нарязаните лук и чесън. Продуктите се разбъркват, заливат се с 200-250 мл гореща вода, посоляват се и се задушават около 15 минути под капак.
3. След това месото се изважда. В бульона се изсипва оризът, долива се гореща вода, така че течността да стане 900 мл и се прибавя грахът.
4. Доматите се пюрират, към тях се добавя доматеното пюре и се разбърква. Щом оризът поеме почти цялата вода, се добавят нарязаните на ивици чушки, пюрираните домати и маслините. Отгоре се подреждат пилешките кълки и ястието се задушава около 10 минути под капак.
5. При сервиране порциите се поръсват с наситнен магданоз.