Гестационен диабет
Добави към моето меню
Гестационен диабет
В медицината е познат и трети тип диабет, който се развива само и единствено по време на бременност – гестационен диабет. Според статистиката той засяга 4 % от всички бременни жени. Подобно на захарен диабет тип 2 представлява метаболитно нарушение, причинено от неспособността на организма да произвежда или усвоява необходимото количество инсулин.Но за разлика от другите форми на болестта гестационния диабет може да бъде временен и обикновено изчезва след раждането.
Активното движение помага при захарен диабет тип 2
В някои случаи гестационният диабет преминава в захарен диабет тип 2. Според статистиката, всяка трета жена със захарен диабет тип 2 е имала гестационен диабет. Нивото на захарта при заболяването може да се регулира по няколко начини. Необходимо е да се промени подхода към менюто, да се намали приеманата храна. Особено внимание трябва да се обърне на бързите въглехидрати. Необходимо е и консултация с лекар ендокринолог за да назначи лечение.
Проведено е изследване с участие на 4 500 жени с гестационен диабет. В 635 от случаите гестационният диабет е преминал в диабет 2 тип. Оказва се, че я00 минути физическо натоварване със средна интензивност намалява риска от захарен диабет 2 тип на 9%.
Като цяло случаите на захарен диабет сред жените, които водят активен начин на живот е по-нисък. Това е свързано с поддръжката на физическа форма и липсата на наднормен тегло и повишен холестерол.
Хранене при гестационен диабет
Начинът на хранене на бременната жена при гестационен диабет трябва да бъде съобразена с индивидуалните характеристики за всяка бременност, като задължително се вземе под внимание теглото на бъдещата майка преди зачеването.
Установено е, че ограничението от около 30% от общите калории нормализира профила на кръвната захар и подобрява поведението на мазнините в организма. Препоръчителните калории на ден са 2200.
Диетата, на която се подлага една бъдеща майка трябва да е завършена, трябва да осигурява достатъчно количество въглехидрати, протеини и мазнини, както и минерали, най-вече желязо и калций (минерали, които по принцип намаляват в организма на майката по време на бременност и техният прием задължително трябва да бъде увеличен).
Препоръчва се да правят поне 4 хранения на ден с 2 леки закуски помежду им, които могат да бъдат обезмаслено кисело мляко, пресни плодове или плодова салата, както и едно допълнително хранене преди сън. Леките закуски са храни, които могат да бъдат консумирани между закуската и обяда или след вечеря.
Разпределението на калории в отделните хранения на бременната с гестационен диабет:
– 15% закуска
– 5% лека закуска
– 30% на обяд
– 15% лека закуска
– 30% по време на вечеря
– 5% в храненето преди лягане
Спазването на диета помага на бременната жена да поддържа необходимото ниво на кръвната захар, както и да не се качва излишно на тегло. Спазването на правила на здравословно хранене е хубаво да бъде за цялото семейство.
Съвети за хранене на бременни жени с гестационен диабет.
– Изключете от храненето бързи въглехидрати – това са Захар, бонбони, сладкиши, напитки със захар, сладолед, шоколад, мед, десерти
– Включете в менюто си бавни въглехидрати, основно пълнозърнести продукти – хляб, паста, кафяв ориз, картофи, бобови
– Позволените храни трябва да се комбинират и разпределят по варно в отделните хранения за деня
– Може да се пие вода, чай, прясно изцеден сок, но газираните и подсладени напитки трябва да се изключат
– Диетата трябва да се спазва като калории за да има полза от нея
– Препоръчва се на обед и на вечеря да се консумира риба, пилешко или нетлъсто месо
– Зелени подправки, оцет, олио, зехтин може да се използват, но трябва да с- Препоръчителното количество наситени мазнини за ден е 20 г е намали лук и чесън при приготвяне на рецептите
– Ядки, тестени изделия и сладкиши – не се препоръчват
– Изключете от храненето храни с високо съдържание на наситени мазнини – препоръчителното количество наситени мазнини за ден е 20 г, което означава да ограничите в храненето си хидрираните масла, краве масло, шоколад, сирене, кашкавал, ядки и семена, преработени меса, сметана.