Последни Рецепти
Последни Статии

Как да се справим с целулита

Добавено в Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Целулитът си е проблем. И всяка жена иска да се справи с него. Проучванията показват, че близо 85% от жените в зряла възраст са в някаква степен засегнати от “портокаловата кожа”

Диетолозите ни убеждават, че в борбата с целулита може да помогне правилното хранене. С какво да започнем с корекции в списъка за пазаруване в магазина, с промяна на някои навици, сезонно хранене. Вярно е, че хората, които се хранят добре изглеждат и добре.
Трябва да се включва в храненето продукти, които стягат кожата, укрепват колагеновата тъкан и предотвратяват отлагането на мазнини тогава може да се предотврати появата на целулит и неговото намаляване.

целулит

Какво наричаме целулит?
Според лекарите целулитът е заболяване на съединителната тъкан, което засяга едновременно лимфната и кръвоносната система на повърхността. Нарича се гиноидна липодистрофия (Gynoid lipodystrophy) и в превод от латински значи дистрофия на мастните тъкани при жени

Най- често целулитът, наричан още портокалова кожа се появява на бедрата, краката и ръцете. Свързано е с това, че колагенът (белтък, който представлява основната съединителна тъкан в организма и осигурява нейната здравина и еластичност) има в тези области формата на пчелни клетки. Те могат да се напълнят с мастни натрупания. Ако колагенът намалее кожата губи своята еластичност и така се образува целулит. А след това е почти невъзможно да се оттървем от целулита.
Какво може да ни помоге?

Водата
Водата спомага детоскикацията на организма, което означава, че подобрява еластичността и здравината на кожата. Опитвайте се да пиете колкото се може повече чиста вода, минерална, изворна. Пийте около 2 литра вода на ден.
Освен това, обръщайте внимание на това какво ядете.Продукти, които съдържат голямо количество вода, съшо помагат за постигане на целта. Плодове и зеленчуци, като портокали, грозде, ябълки, краставици, спомагат да бъдем елегантни и могат да помогнат за предотвратяване на целулит.
Не трябва да се оправдаваме с натоварен трафик и липса на какво да изберем като добра храна. Плодове и зеленчуци продават почти навсякъде около нас.

Витамин С в борбата с целулита
Витамин С укрепва колагновата тъкан и предотвротява изменението ѝ. Трябва да избираме и да включваме в менюто си много плодове и зеленчуци, защото те са богати на витамин С.
Шипка, цитрусови плодове, боровинки, лимони, различни видове зеле, чушки, ягоди са богати на витамин С и са верен съюзник в борбата с целулита.

Пълнпозърнести брашна
Обработени брашна сервирани на нашата маса са във вид на бял хляб и бял ориз, които в кръвта се преобразуват в захари и се получава глюкоза, толкова бързо, че в организма се повишава нивото на инсулин, което спомага за нейното отлагане.
Освен това инсулинът подтиска активността на ферментите, които разграждат гликогена и мазнините и затова той изпраща на организма сигнали да запази мазнините, а не да ги изгори. Цялата тази допълнителна мазнина запълва клетките и ги прави още по-склонни към образуване на целулит.

Затова, за да се избавим от целулита, трябва да избягваме всички почистени “въглехидрати” и да избираме пълнозърнести храни.

За да се образува достатъчно колгане е необходимо всеки ден да включваме в менюто си мюсли (без допълнителни захари) от валцован овес, овес, пшеница ръз или гречка и тогава ще се справим с целулита много по-добре отколкото ако нашето меню се състои от фаст фуудс и храната, която предлага големият град.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории