Пица със спанак и гъби
Добави към моето меню
Флорентинска пица със спанак и гъби
Вкусна и ефектна вегетарианска пица, сочна плънка и много кашкавал
Време за приготвяне 2 часа (вкл замесване на тесто)
Време за печене 25-30 мин
Порции 4
Продукти
200 г тесто за пици
2 връзки спанак
200 г печурки
150 г кашкавал
4 яйца
2 домата
2 скилидки чесън
1 глава кромид лук, малка
Няколко листа босилек
Смлян черен пипер на вкус
Приготвяне
• Приготвяме тесто за пица по любима рецепта или използваме готово
• Спанакът се измива, нарязва се на ивици и се залива с гореща вода за 2 мин (може да се използва и замразен)
• Гъбите се измиват и нарязват
• В дълбок тиган с 1 с.л. зехтин гъбите се задушават до полуготовност
• Приготвяме сос като в блендер смесваме до еднородна смес доматите, нарязани на ситно, чесън, лук и листа босилек
• Тестото се слага в тава за печене като се оформя борд (повдигаме 2 пръста тестото около стената на тавата)
• Върху тестото разпределяме доматения сос
• Отгоре се разпределят гъбите и спанака
• Поръсваме с 1/3 от настъргания кашкавал и слагаме да се пече в загрята фурна на 200 градуса за около 10 мин
• Изваждаме пицата и с чаша правим 4 вдлъбнатини в тестото, в които счупваме по едно яйце. Посипваме с останалия 2/3 кашкавал и връщаме във фурната до готовност, около 10 мин
• Готовата пица се поръсва с нарязан на ситно магданоз и босилек, реже се на 4 части и се поднася
.