Последни Рецепти
Последни Статии

Световен ден на достойнството

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Чувството за собствено достойнство на човек не зависи от неговото материално благосъстояние. От един обикновен трудов човек може да се види много по-достойно поведение отколкото от един политик или бързо забогатял. Има хора за които възможността да изкарват свои собствени пари и да бъдат независими е начало на самоуважението, особено, ако си човек в неравностойно социално положение или имаш здравни проблеми. Защото съвсем различно е когато си млад и здрав.
Независимост и самостоятелност – две необходими условия за да изпитваш чувство за собствено достойнство.

Този увод е по случай
Световният ден на достойнството, World Day of dignity

Който се провежда в третата сряда на октовмри в повече от 50 страни от 2008 г. Неговите цели е да се обърне внимание на обществото на възпитание на чувство за самоуважение и лидерство.

човешки права

Всеки човек има чувство за достойнство и за всеки човек то е различно. Едно от основните определения на големината на чувството за достойнство е свързана с онази граница, която човек е готов да мине или не и която счита за недостойна за себе си за да направи нещо. За едни недостойно е да обидят и унижават други хора, други смятат, че не трябва да се съобразяват с мнението на останалите.

Чувството за достойнство е свързано с възпитанието на човек. Материалната страна играе вторична роля. Ако човек е възпитаван, че само богатият и успелият могат да имат собствено чувство за достойнство – то тогава бедността ще е определящ фактор.
За да се възпита правилно чувство за собствено достойнство не трябва само да се обича детето, но и да се уважава, да се уважават неговите възгледи. Не трябва да забравяме, че детето е самостоятелна личност, със своите проблеми и радости. И колкото повече уважаваме детето толкова по-достойно като личност ще бъде то. Ако едно дете види, че към него се отнасят с уважение, както с него, така и с останалите хора – то ще уважава и себе си като личност и останалите хора.

Достойно възпитание
Една от най-силните линии в развитието на едно дете това е връзката с неговата майка, с родителите му. В тези отношения се създава доверие към света или недоверие. Защото всяко чувство на достойнство се основава на доверие към света и вяра в теб самия. Затова от най-ранно детство трябва да се възпитава отговорност към постъпките, които извършваме и за неправеното (отлагането) също. Само любов без чувство за отговорност не може да доведе до формиране на чувство на собствено достойнство. Още в детството трябва да се учим да съчувстваме, но и да се радваме на хората около нас. На възраст около 5-7 години децата могат да съпреживяват с другите деца, когато им се случи беда или нещастие, но трябва да учим децата да се радват с другите деца.
Защото много хора могат да съприживеят болката на останалите, но само “ангелите” могат да се радват на радостта им.

* По БТВ предването на 17.10. е Днес е Световен ден на достойнство на болните от аутизъм, но денят е с по-обща тематика

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории