Яхния от пресен лук
Добави към моето меню
Яхния от пресен лук
рецепта за пролетна яхнийка с много зелен лук
Продукти:
2 връзки зелен лук
2 с.л. олио
2 домата (1 ч.ч. консерва домати или 2 с.л. доматено пюре))
4 – 5 картофа
2 с.л. брашно брашно
1/2 връзка магданоз
2 стръка копър
Начин на приготвяне
* Бялата част на изчистения и измит лук нарязвате на ситно и задушавате до омекване в растителната мазнина.
* Прибавяте картофите, нарязани на дребно и оставете да ври на тих огън до полуготовност, като залеете с топла вода или зеленчуков бульон.
* Прибавяте запеченото брашно и дребно нарязаните домати (от консерва)
* Преди да махните ястието от огъня добавяте перата зелен лук, нарязани на едри парчета 1,5 – 2 см и разбърквайте.
* Ястието варите на умерен огън до готовност или може да се запече във фурната.
* Когато ястието е готово го поръсвате с нарязания на ситно магданоз.
Идея: тази пролетна яхния е много вкусна когато се направи с много зелен лук и с онези малки пролетни картофчета. Тогава добавете и 1-2 стръка копър.
Поднесена с препечена топла питка тази яхнийка се услажда много.